Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

trutnie w ulu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1857

Zaloguj się aby obserwować temat

Bolo

2015-05-05 17:31:58

Witam, jaka jest dopuszczalna ilość czerwiu trutowego w rodzinie??

Lukasz_Baniak

2015-05-06 12:05:11

Nie ma jakiś wytycznych. Trutnie są potrzebne w rodzinie. Pszczoły potrzebują ok kilograma miodu na ich wychowanie. Daj naturze działać. Chyba, że nie zrozumiałem Twojego pytania... Skąd takie pytanie?

Bolo

2015-05-07 21:31:27

Czerw trutowy mam na każdej ramce na dole i po bokach

michal1972

2015-05-11 12:02:03

@Bolo rozumiem, że chcesz wyciąć czerw trutowy? Jak dla mnie to czerw trutowy trzeba zostawić. Zobacz na pewną prawidłowość. Gdy wytniesz pierwsze 2-3 mateczniki, po kilku dniach (do tygodnia) pojawiają się kolejne mateczniki ale w większej ilości. Po kolejnym wycięciu jest ich znowu więcej. To samo jest z czerwiem trutowym. Może to doprowadzić do przyspieszenia budowy komórek trutowych a nawet do przeróbki węzy pszczelej na trutową. Nie muszę chyba wyjaśniać, że wtedy rodzina zużywa więcej pożywienia...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych