Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

brak matki co robić?? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3513

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

jarekpe

2015-05-04 09:48:44

Witam, odziedziczyłem kilka uli po przegladzie okazało sie ze tylko w jednym sa pszczółki brak natomiast jest czerwiu i matki co mam robić kupić im matke? czy kupić czerw? czy zostawić tak jak jest czy same sobie poradza i odbuduja sie tzn czy same sobie wyhodują matkę??

blondynekkrk

2015-05-04 10:16:27

Cześć Jarek! Podrzucam Ci artykuł z tego portalu.

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/691/co_robic_w_przypadku_podejrzenia_utraty_matki_pszczelej.html

Pytanie, czy są mateczniki?

michal1972

2015-05-04 13:10:49

Jeżeli nie ma czerwiu i faktycznie nie widzisz matki, to moim zdaniem najlepiej będzie dołożyć ramkę z jajkami z innej rodziny. Możesz także połączyć rodziny ze sobą (czyli tą gdzie nie ma matki, z tą co ma). Musisz podjąć szybkie działania gdyż w przypadku długiego okresu bezmateczności wykształcą się trutówki anatomiczne.

jarekpe

2015-05-04 16:59:28

Tu mam mały problem bo to jedyna rodzina która przezyła i nie mam skąd dołożyć ramki z czerwiem :(
Skąd mogę dostać/odkupić taka ramke z czerwiem jestem z okolicy Bydgoszczy

jarekpe

2015-05-04 18:28:09

zamieszczam filmik troche zlej jakosci ale moze cos pomoze

factis

2015-05-04 19:27:48

@jarekpe no ale skąd wiesz, że nie ma matki jak filmik przedstawia pszczoły przed wylotkiem?

Najlepiej by było jeżeli poszukałbyś pszczelarza w swojej okolicy. Odwiedź Pomorsko-Kujawski Związek Pszczelarzy albo zadzwoń tam i poproś namiary na kogoś z Twojej okolicy. Ewentualnie możesz w dziale ogłoszeń dać ogłoszenie, że kupisz ramkę z czerwiem.

michal1972

2015-05-04 19:47:09

Faktycznie nic z tego filmiku nie wynika. Zaglądałeś do ula? Oczywiście nie muszę przypominać, że trzeba dysponować odymiaczem.

jarekpe

2015-05-04 20:07:11

Zaglądałem do ula ramki zasklepione zeszłorocznym miodem dość sporo go tam jest, trochę posypanych pszczół (posprzątałem) nic poza tym, za dużo pszczół nie było w środku, ogólnie zabezpieczylem sie dymem ale one łagodne były i nie musiałem go używać :)nie wiem czy dobrze zrobiłem ale włożyłem jedną ramkę ze świeża węzą... Co do PKPZ będę musiał sie tam odezwać

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie