Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ul bezobsługowy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 7126

Zaloguj się aby obserwować temat

czarny1593

2015-04-30 13:31:43

witam
czy widzieliście coś takiego? ktoś miał do czynienia? poniżej wklejam link do filmu i proszę o wypowiedzi co sądzicie o takim rozwiązaniu.

blondynekkrk

2015-05-01 09:22:00

Jak dla mnie bomba :D Tylko z tego co pamiętam, to trzeba było 600 dolarów za taki ul dać, a to już dość sporo.

michal1972

2015-05-01 15:06:01

Widziałem zbiórkę. Ponad 12 mln dolarów zebrali pomysłodawcy. Zastanawiam się tylko, czy to nie idzie w kierunku automatyzacji pszczelarstwa i zrobienia z tej gałęzi gospodarki "przemysłu". Korzystając z takiego ula zatraca się to, co jest najpiękniejsze. Doglądanie pszczół, opieka nad nimi i oczywiście podkradanie im miodu, a następnie jego kręcenie.

Lukasz_Baniak

2015-05-02 08:03:07

Filmik widziałem, zbiórkę także. Nie spodziewałem się, że mamy na świecie tylu leni...Też się zgadzam z Michałem "flow hive" to zabawka. A to że co innego mówią na tym filmiku nawet autorzy książek, to druga sprawa. Są zaskoczeni, pod wrażeniem, ale nikt nie zastanawia jak tam z higieną. Mam wrażenie, że ta kwestia leży.

factis

2015-05-03 20:15:47

Wreszcie jakaś innowacja z prawdziwego zdarzenia! Pewnie mało kto miał możliwość korzystania z tego gadżetu. 600 dolarów to troszkę dużo...

michal1972

2015-05-04 13:15:59

@factis, nie wiem czy za dużo. Nie musisz kupować miodarki, odstojników etc. "Domowy miód" stoi przed Tobą otworem. Ewentualnie miód produkowany na przemysłową skalę, jak to wcześniej wspomniałem. Zastanawiam się jeszcze, jak wygląda kwestia zimowli pszczół.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych