Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Uprawa smotrawy okazałej Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1838

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-04-28 19:50:31

Drodzy forumowicze podpowiedzcie mi jak się zabrać za smotrawę okazałą, a dokładniej to mnie interesuje, kiedy siać smotrawę i jak ją pielęgnować? Nie spotkałem się nigdzie z tą informacją, nawet na tym portalu, stąd też moje pytanie do was.

PortalPszczelarski.pl

2015-04-29 09:34:44

Michale, to już w ostatnim czasie któreś zapytanie odnośnie smotrawy. Kilka pytań dostaliśmy na maila i Twoje na forum. Przekazujemy nieco zredagowaną odpowiedź:

Smotrawę okazałą wysiewa się do ziemi przeznaczonej do tego celu (najlepsza jest ziemia kompostowa). Wstawia się ją do folii i utrzymuje wilgoć. Gdy nadaje się już do wysadzania do doniczek, wyjmuje się delikatnie i wkłada do małej doniczki. Nowych nasadzeń nie trzyma się pod folią. Potrzebują jedynie miejsca półcienistego.

Inny sposób to wysianie smotrawy okazałej od początku do doniczek. Wówczas należy posiane nasiona podlać i przykryć mokrą szmatką. Utrzymywać wilgoć.

Oczywiście, jeżeli siejesz smotrawę z myślą o pszczołach, możesz ją siać bezpośrednio do gruntu. Wybierz cieniste miejsce i dbaj o wilgoć.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Polska na czele pszczelej Europy 2017

II Proszowickie Miodobranie

X Krzeszowickie Miodobranie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim