Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Uprawa smotrawy okazałej Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1928

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-04-28 19:50:31

Drodzy forumowicze podpowiedzcie mi jak się zabrać za smotrawę okazałą, a dokładniej to mnie interesuje, kiedy siać smotrawę i jak ją pielęgnować? Nie spotkałem się nigdzie z tą informacją, nawet na tym portalu, stąd też moje pytanie do was.

PortalPszczelarski.pl

2015-04-29 09:34:44

Michale, to już w ostatnim czasie któreś zapytanie odnośnie smotrawy. Kilka pytań dostaliśmy na maila i Twoje na forum. Przekazujemy nieco zredagowaną odpowiedź:

Smotrawę okazałą wysiewa się do ziemi przeznaczonej do tego celu (najlepsza jest ziemia kompostowa). Wstawia się ją do folii i utrzymuje wilgoć. Gdy nadaje się już do wysadzania do doniczek, wyjmuje się delikatnie i wkłada do małej doniczki. Nowych nasadzeń nie trzyma się pod folią. Potrzebują jedynie miejsca półcienistego.

Inny sposób to wysianie smotrawy okazałej od początku do doniczek. Wówczas należy posiane nasiona podlać i przykryć mokrą szmatką. Utrzymywać wilgoć.

Oczywiście, jeżeli siejesz smotrawę z myślą o pszczołach, możesz ją siać bezpośrednio do gruntu. Wybierz cieniste miejsce i dbaj o wilgoć.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zostań bohaterem pszczół

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll