Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Zimowla w ulu ocieplonym i ulu nieocieplonym a zużycie pokarmu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3584

Zaloguj się aby obserwować temat

kaczka12

2015-04-17 13:57:33

Można śmiało powiedzieć, że już zima nie wróci. W tym roku przeprowadziłem eksperyment. Miałem kilka uli ocieplonych i kilka nieocieplonych. Moje przypuszczenia się potwierdziły, że w tych co były ocieplone, pszczoły zużyły mniej pokarmu. Nie mam statystyk bo o tym nie pomyślałem, ale teraz chcę sprawdzić, czy więcej pozyskam miodu z ocieplonych uli czy nie. Macie jakieś w tym doświadczenie?

mati

2015-04-18 09:58:37

jeszcze nie muw hop bo w gurach snieg

Lukasz_Baniak

2015-04-18 15:12:26

To nie jest odkrycie na miarę nobla. Sorry. To zrozumiałe, że przy ocieplonych ulach pszczoły będą zużywać mniej pokarmu bo mniej energii będą potrzebować na utrzymanie odpowiedniej temperatury. To samo będzie z pozyskiwaniem miodu (ale tu też wchodzi kwestia siły rodziny, pożytków, pogody, chorób i umiejętności pszczelarza). Tam gdzie ocieplone ule, tam też i więcej powinno być miodu.

michal-trabka

2015-04-19 10:29:00

Zaglądnąłem do książek które mam w domowej biblioteczne i znalazłem coś takiego:

W okresie od 1 listopada do 20 stycznia pszczoły w ulach nieocieplanych pochłonęły 2,6 kg pokarmu, a w ulach ocieplanych folią 1,2 kg pokarmu.

W okresie od 20 stycznia do 1 marca pszczoły w ulach nieocieplanych pochłonęły 4,8 kg pokarmu, a w ulach ocieplanych folią 2,8 kg.

Oznacza to, że łączne zużycie pokarmu przez pszczoły w ulach nieocieplanych wyniosło 7,4 kg, a w ocieplanych folią - 4 kg.

Autor badania podkreślił, że w ulach nieocieplonych później matki zaczęły czerwić (11 luty), a w ulach ocieplanych folią (20 stycznia).

W badanym sezonie z ula nieocieplonego pozyskano średnio 18kg, a z ocieplonego folią 32 kg.

michal1972

2015-05-01 15:01:45

Potwierdzam to co koledzy wyżej napisali. Pomyśl, co Ty byś zrobił gdyby na zewnątrz było zimno. Jadłbyś więcej żeby mieć siłę do ogrzania się. Jak Ci będzie ciepło, to nie będziesz myślał o jedzeniu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

I Światowy Dzień Pszczół w Pasiece Juliusza

XV Spotkanie Pszczelarzy Śląskich na Trutowisku w Murckach

Ule na dachu hotelu

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia