Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Pracownia pszczelarska Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3069

Zaloguj się aby obserwować temat

czarny1593

2015-04-06 15:52:29

Witam
Czy można zrobić pracownie z garażu blaszane albo garażu drewnianego? Tak aby została odebrana żeby móc sprzedawać miód bezpośrednio?

Lagnapis

2015-04-06 20:19:50

A masz tam wodę i odpływ wody do ścieków?

czarny1593

2015-04-07 09:12:53

Wodę i kratkę ścieków mogę tam pociągnąć.z tym nie byłoby problemu tak samo prąd.

blondynekkrk

2015-04-07 09:13:06

Hej!

Już przeszło rok temu pytałem na tym forum, jakie wymagania musi spełniać pracownia pszczelarska aby wszystko było ok. Podaję Ci link do tego tematu. Jakby było mało to pytaj:)

http://www.portalpszczelarski.pl/forum/10/197/pracownia_pszczelarska_-_wymagania.html

michal1972

2015-04-07 22:09:49

Hmmm ciekawe pytaniem powiem Ci. Nie chciałbym Ci źle doradzić, dlatego moim zdaniem powinieneś z tym pytanie zwrócić się do organu, który będzie Cię kontrolował. Jak dla mnie pracownia pszczelarska jako miejsce gdzie będziesz kręcił i rozlewał miód nie może być blaszanym lub drewnianym garażem. Nie zachowasz tam stosownych środków higienicznych. Co innego, jeżeli taki blaszak ma Ci posłużyć na magazyn. Wtedy to co innego.

Lukasz_Baniak

2015-04-10 09:32:39

@blondynekkrk pomocny opis dołożyłeś w tamtym temacie ale raczej nieosiągalny dla polskich pszczelarzy. Warunki typowo europejskie.

@czarny1593 - nie widzę takiej opcji. Tak jak michal1972 pisze - na magazyn tak, nie na pracownię. Chyba żeby zrobić wylewkę ale pozostaje problem z dostępem do naturalnego światła. Nie spotkałem się z tym żeby blaszak miał okienko...

blondynekkrk

2015-04-11 11:24:24

@Lukasz_Baniak, druga część pewnie tak ale... Polak potrafi. Myślę, że Ci najwięksi na pewno już takie pracownie mają. Tych mniejszych raczej jeszcze nie stać ale to pewnie kwestia czasu. Mniejsi, myślę o tych nastawionych na zysk, a nie traktujących pszczelarstwo jako hobby.

marcin

2015-04-23 18:56:50

Jerzy Makowicz w książce "Jak zakładać i prowadzić pasiekę" podpowiada, że "do odbierania miodu trzeba przeznaczyć odpowiednie miejsce". Wskazuje poza oczywiście murowaną pracownią np. namiot. Podpowiada, że powinien być: "dostatecznie duży (10-12 m2) i szczelny".
Tylko, że jest to przedruk z 1988 roku...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pszczelarstwo wiosną na Dolnym Śląsku 2017

Szkolne pszczółki, przyrodnicza lekcja i wycieczka w ramach projektu "BEE albo nie być..."

Wielki Piknik i Leśny Bieg Pszczelim Szlakiem