Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Pracownia pszczelarska Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2929

Zaloguj się aby obserwować temat

czarny1593

2015-04-06 15:52:29

Witam
Czy można zrobić pracownie z garażu blaszane albo garażu drewnianego? Tak aby została odebrana żeby móc sprzedawać miód bezpośrednio?

Lagnapis

2015-04-06 20:19:50

A masz tam wodę i odpływ wody do ścieków?

czarny1593

2015-04-07 09:12:53

Wodę i kratkę ścieków mogę tam pociągnąć.z tym nie byłoby problemu tak samo prąd.

blondynekkrk

2015-04-07 09:13:06

Hej!

Już przeszło rok temu pytałem na tym forum, jakie wymagania musi spełniać pracownia pszczelarska aby wszystko było ok. Podaję Ci link do tego tematu. Jakby było mało to pytaj:)

http://www.portalpszczelarski.pl/forum/10/197/pracownia_pszczelarska_-_wymagania.html

michal1972

2015-04-07 22:09:49

Hmmm ciekawe pytaniem powiem Ci. Nie chciałbym Ci źle doradzić, dlatego moim zdaniem powinieneś z tym pytanie zwrócić się do organu, który będzie Cię kontrolował. Jak dla mnie pracownia pszczelarska jako miejsce gdzie będziesz kręcił i rozlewał miód nie może być blaszanym lub drewnianym garażem. Nie zachowasz tam stosownych środków higienicznych. Co innego, jeżeli taki blaszak ma Ci posłużyć na magazyn. Wtedy to co innego.

Lukasz_Baniak

2015-04-10 09:32:39

@blondynekkrk pomocny opis dołożyłeś w tamtym temacie ale raczej nieosiągalny dla polskich pszczelarzy. Warunki typowo europejskie.

@czarny1593 - nie widzę takiej opcji. Tak jak michal1972 pisze - na magazyn tak, nie na pracownię. Chyba żeby zrobić wylewkę ale pozostaje problem z dostępem do naturalnego światła. Nie spotkałem się z tym żeby blaszak miał okienko...

blondynekkrk

2015-04-11 11:24:24

@Lukasz_Baniak, druga część pewnie tak ale... Polak potrafi. Myślę, że Ci najwięksi na pewno już takie pracownie mają. Tych mniejszych raczej jeszcze nie stać ale to pewnie kwestia czasu. Mniejsi, myślę o tych nastawionych na zysk, a nie traktujących pszczelarstwo jako hobby.

marcin

2015-04-23 18:56:50

Jerzy Makowicz w książce "Jak zakładać i prowadzić pasiekę" podpowiada, że "do odbierania miodu trzeba przeznaczyć odpowiednie miejsce". Wskazuje poza oczywiście murowaną pracownią np. namiot. Podpowiada, że powinien być: "dostatecznie duży (10-12 m2) i szczelny".
Tylko, że jest to przedruk z 1988 roku...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.