Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Zabezpieczenie uli od Sułkowskiego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2573

Zaloguj się aby obserwować temat

RZEPKA

2015-04-03 08:34:40

Witajcie,Kupiłem ule warszawskie poszerzane od Sułkowkiego i chce je dobrze zabezpieczyć. Farba czy jakiś preparat na bazie wosku? Jaki kolor podobno pszczoły rozpoznają podstawową gamę kolorów?Dzięki z góry

blondynekkrk

2015-04-04 09:10:42

Hej! Wyczytałem, że część pszczelarzy poleca lakiery do drewna firmy Beckers. Pani Anna Celińska w artykule:
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/652/budowa_pszczoly_miodnej_-_glowa-_wzrok-_czulki_i_narzad_gebowy.html
napisała, że pszczoła "widzi barwę białą, czarną, fioletową i purpurową oraz żółtą i niebieską." Więc to w nich najlepiej malować ule, żeby łatwiej było pszczołom wrócić :)

eryk16

2015-04-04 10:14:56

Troszkę dodam od siebie do odpowiedzi blondynka. Generalnie to było kiedyś badanie (nie pamiętam kto je przeprowadzał ale pewnie doktorat na tym zrobił), że pszczoły poza odróżnianiem kolorów także dobrze radzą sobie z figurami geometrycznymi. Badanie wyglądało tak, że wszystkie ule były pomalowane w jednakowym kolorze ale nad wylotkami miały figury geometryczne. To tak jakbyś planował pomalować wszystkie ule na jeden kolor. Co do tego czym malować, to odpowiedź brzmi byle czym... byle padająca woda na ul nie przesiąkała do wewnątrz. W środku nie malujemy niczym!!

mati

2015-04-06 10:20:41

kolor zielony zulty i niebieski som najlepsze a impregnowac pokostem lnianym

RZEPKA

2015-04-07 11:16:48

Dziękuje Wam wszystkim za porady a mati po pracuj nad ortografią. Ja podobno mam dyslekcje ale Twoje błędy .....:)

michal1972

2015-04-07 22:06:51

No mati daje popalić ale nie mogę nic na niego złego powiedzieć.

Generalnie co ja Ci mogę doradzić? Przede wszystkim jak będziesz malował, użyj farby w kolorze, którą rozpoznają pszczoły. Na pewno jest to żółć i kolor niebieski (zobacz, że Łysoniowe ule są właśnie w takim kolorze). Jeżeli będziesz na niebiesko planował pomalować ule, to Lukasz_Baniak z tego forum podrzucił ciekawe rozwiązanie: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/gospodarka_pasieczna/448/malowanie_uli_na_kolor_niebieski.html

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.