Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Odymianie pszczół miętą Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4832

Zaloguj się aby obserwować temat

Bolo

2015-03-29 15:28:12

Witam. Słyszałem, że można odymiać pszczoły suszoną miętą i melisą na warrozę. Czy to działa?

blondynekkrk

2015-03-30 14:55:35

Czytałem o tym sposobie, że albo mieszanką mięty pieprzowej, rumianku i eukaliptusa albo każdym z ziół indywidualnie. To podobno ma działać na rodziny pszczele porażone pasożytem Varroa Destructor. Ale czy działa to ja nie wiem :)

michal1972

2015-03-31 09:24:40

Sposób faktycznie rzadko praktykowany. Z warrozą można walczyć spalając (właśnie wspomniane przez blondynka) miętę pieprzową, rumianek i eukaliptus w podkurzaczu. Rodziny pszczele odymia się przez otwór wlotowy aż do momentu, kiedy dym nie zacznie wychodzić spod powałki. Zaleca się odymianie pszczół miętą i innymi ziołami co 5 dni, łącznie 4 razy.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie