Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Wykorzystanie suszu po wytopie wosku z ramek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4799

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Stach

2015-03-22 20:04:50

Dzień dobry! Może ktoś z doświadczonych pszczelarzy powie, jak wykorzystać susz po wytopionym wosku z ramek. Gdzieś słyszałem, że robi się z tego np. preparat do konserwacji drewna. Należy tylko susz rozpuścić, ale czym i jak? Jeśli tak by było, to rzeczywiście szkoda ten materiał spalić. Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi.
Stach, Radom

factis

2015-03-24 10:28:31

@Stach, wiem o tym, że wosku używa się m.in. właśnie w przemyśle chemicznym i jest składnikiem past, politur i lakierów do konserwacji drewna.

Lagnapis

2015-03-24 11:38:04

Witam,
Podpytałem parę osób o Pana pytanie wśród kolegów. Zazwyczaj koledzy doradzali zakopanie lub spalenie ale z odpowiedz które mogą pana zainteresować wyłoniły się dwie. Nie są to moje słowa, tylko kolegów bardziej doświadczonych odemnie.
Ad1. Ekstrahowanie wosku polega na rozpuszczeniu go i wypłukaniu z wytłoków. Dobrym rozpuszczalnikiem jest benzyna, która jednak ze względu na niska temperaturę wrzenia i łatwopalność stanowi środek bardzo niebezpieczny. Ekonomicznym i bezpiecznym rozpuszczalnikiem jest trójchloroetylen oraz czterochlorek węgla.
Ad.2 Trichloroetylen - W stanie pary szybko przenika do ośrodkowego układu nerwowego człowieka, działając znieczulająco i przeciwbólowo.... Natomiast czterochlorek węgla: Opary działają toksycznie przez drogi oddechowe, w cieczy drażniąco działa na oczy, w kontakcie ze skórą i po połknięciu. Jest związkiem hepatotoksycznym – powoduje uszkodzenie komórek wątroby i w konsekwencji doprowadza do tzw. żółtaczki miąższowej. Stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia w następstwie długotrwałego narażenia. Istnieją ograniczone dowody działania rakotwórczego. Działa szkodliwie na organizmy wodne. Może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym. Podejrzewa się, że stwarza zagrożenie dla warstwy ozonowej (tzw. dziura ozonowa).

Stach

2015-03-24 16:53:28

Obu Panom dziękuję za odpowiedź na moje zapytanie! Spodziewałem się, że wykorzystanie suszu nie będzie łatwe. Teraz wiem, że w wersji amatorskiej może być (jest) niebezpieczne dla zdrowia. Chyba lepiej będzie to wszystko spalić lub zakopać. Trudno ryzykować swoim zdrowiem. Pozdrawiam Panów. Stach.

factis

2015-03-24 17:33:38

@Stach, nie ma sprawy choć uważam, że moja wypowiedź niewiele pomogła w porównaniu do Lagnapisa. Z tego co przeczytałem, też uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie spalenie wszystkiego albo (!) odsprzedanie lub oddania komuś. Kto wie, może znajdzie się ktoś zainteresowany takim produktem?

Jak już jesteś zalogowany tutaj to ja bym skorzystał z ogłoszeń ( http://www.portalpszczelarski.pl/5/ogloszenia.html ) i dodał wpis. W sumie to tylko troszkę czasu będzie kosztowało, a być może ktoś skorzysta.

Stach

2015-03-24 19:06:21

A może jest jakaś firma odbierająca/skupująca taki susz? Spalić można, ale jeśli to jeszcze komuś do czegoś by się przydało... Wydawało mi się kiedyś, że stopienie suszu i przerobienie go na preparat chroniący drewno jest łatwiejsze w wykonaniu. Dlatego poszukiwałem przepisu na wykonanie tego.

blondynekkrk

2015-03-24 19:53:42

Pofatygowałem się nieco i poszukałem na tym portalu ogłoszeń dotyczących skupu suszu. Nie znam się na tym, bo nie jestem jeszcze pszczelarzem, ale może Stachu Ci się przydadzą:

http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/130/suche_plastry_z_ramek-_susz-_woszczyzna.html

http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/538/skup_suszu.html

Pozdrawiam! :)

Stach

2015-03-24 23:08:38

Blondynkukrk, bardzo Ci dziękuję za podane linki. Chyba tam napiszę i dowiem się czegoś bliżej. Niedawno jestem na tym tu portalu i nie wszystko jeszcze przeczytałem, a informacji jest wiele. Pozdrawiam Cię!

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Jak stosować kwas szczawiowy?

Linia pszczół car: Majówka

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?