Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ule drewniane czy ze styroduru ? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 12020

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Bolo

2015-03-08 14:54:16

Witam, które ule są lepsze?

blondynekkrk

2015-03-08 23:22:37

@Bolo sprecyzuj proszę pytanie :) Uprzedzę tym samym inne osoby, które Ci to samo napiszą :)

Lukasz_Baniak

2015-03-09 11:12:06

Jestem zwolennikiem uli drewnianych. Nikt mnie nie przekona do styropianu, jakkolwiek by go zachwalał. Czemu? Bo ule drewniane:
- są wytrzymalsze,
- nie ma w nich takiej wilgoci jak w przypadku uli styropianowych,
- są stabilniejsze (wiatr ich nie ruszy).

Wiadomo, że są cięższe, ale słaby nie jestem więc bez kłopotu sobie daję radę.

Sylwek

2015-03-11 19:55:42

Na pewno drewniane są trwalsze. Jak ktoś lub coś planowałoby Ci zniszczyć ul, to troszkę bardziej się namęczy. Łukasz dobrze napisał, że drewniane ule są cięższe i to znacznie. Odpadają więc dla osób starszych lub schorowanych.

Krzysiek1614

2015-03-13 08:17:07

Moim zdaniem tylko drewniane.Mam kilka uli ze styroduru zrobiłem bo koledzy "zachwalali". Są lekkie to prawda ale po za tym nic po sezonie niektóre w piec sie nadaja do tego pszczoły je zgryzaja.

factis

2015-03-13 09:14:18

Ja tam bym nie zaryzykował przygody z ulami z twardego styropianu, czyli styroduru. Też słyszałem, że pszczoły zgryzają ścianki. Poza tym ile są lżejsze ich korpusy od drewnianych gdy mamy w nich ramki z miodem? 2-3kg w te czy wewte to żadna różnica wówczas.

blondynekkrk

2015-03-15 16:32:00

Znalazłem informację w internecie, że wydajność miodowa nigdy nie zależy od materiału z jakiego jest zbudowany ul. Podobno kształt i pojemność ula, a także technika pszczelarzenia ma wpływ na finalny efekt. Z tego co się tematem zainteresowałem, to widzę, że pszczelarze chętniej wybierają drewniane ule.

factis

2015-03-18 09:06:55

Bo tak blondynku jest. Możesz mieć każdy rodzaj ula ale jak nie potrafisz się zajmować pszczołami to nic z tego nie będziesz miał.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.