Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ule drewniane czy ze styroduru ? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 12178

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Bolo

2015-03-08 14:54:16

Witam, które ule są lepsze?

blondynekkrk

2015-03-08 23:22:37

@Bolo sprecyzuj proszę pytanie :) Uprzedzę tym samym inne osoby, które Ci to samo napiszą :)

Lukasz_Baniak

2015-03-09 11:12:06

Jestem zwolennikiem uli drewnianych. Nikt mnie nie przekona do styropianu, jakkolwiek by go zachwalał. Czemu? Bo ule drewniane:
- są wytrzymalsze,
- nie ma w nich takiej wilgoci jak w przypadku uli styropianowych,
- są stabilniejsze (wiatr ich nie ruszy).

Wiadomo, że są cięższe, ale słaby nie jestem więc bez kłopotu sobie daję radę.

Sylwek

2015-03-11 19:55:42

Na pewno drewniane są trwalsze. Jak ktoś lub coś planowałoby Ci zniszczyć ul, to troszkę bardziej się namęczy. Łukasz dobrze napisał, że drewniane ule są cięższe i to znacznie. Odpadają więc dla osób starszych lub schorowanych.

Krzysiek1614

2015-03-13 08:17:07

Moim zdaniem tylko drewniane.Mam kilka uli ze styroduru zrobiłem bo koledzy "zachwalali". Są lekkie to prawda ale po za tym nic po sezonie niektóre w piec sie nadaja do tego pszczoły je zgryzaja.

factis

2015-03-13 09:14:18

Ja tam bym nie zaryzykował przygody z ulami z twardego styropianu, czyli styroduru. Też słyszałem, że pszczoły zgryzają ścianki. Poza tym ile są lżejsze ich korpusy od drewnianych gdy mamy w nich ramki z miodem? 2-3kg w te czy wewte to żadna różnica wówczas.

blondynekkrk

2015-03-15 16:32:00

Znalazłem informację w internecie, że wydajność miodowa nigdy nie zależy od materiału z jakiego jest zbudowany ul. Podobno kształt i pojemność ula, a także technika pszczelarzenia ma wpływ na finalny efekt. Z tego co się tematem zainteresowałem, to widzę, że pszczelarze chętniej wybierają drewniane ule.

factis

2015-03-18 09:06:55

Bo tak blondynku jest. Możesz mieć każdy rodzaj ula ale jak nie potrafisz się zajmować pszczołami to nic z tego nie będziesz miał.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Biały miód leśny z Mount Oku

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll