Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Trypofobia - paniczny lęk przed otworami Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1878

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2015-02-19 10:20:15

Słyszeliście o takim rodzaju fobii? Podobno dotyka to często pszczelarzy.

blondynekkrk

2015-02-19 16:27:25

Pierwsze słyszę! Czego się niby pszczelarze mają bać?

michal1972

2015-02-20 09:41:28

Tak. To problem psychiczny, podobnie jak arachnofobia czy klaustrofobia. Fobię powoduje zbyt duża liczba otworów w jednym miejscu. Może to dotyczyć właśnie plastrów miodu czy otworów w ziemi wyżłobionych przez mrówki. Przykra sprawa ale szczerze powiedziawszy ja nie spotkałem nikogo, kto na coś takiego cierpi. Poza tym pisanie, że ta fobia dotyka pszczelarzy jest nieuzasadniona. Jak ma ktoś być pszczelarzem skoro będzie odczuwał lęk przed plastrem miodu?

blondynekkrk

2015-02-23 22:13:54

No faktycznie troszkę bez sensu. Jak to Łukaszu wytłumaczysz?

Lukasz_Baniak

2015-02-25 10:53:15

@michal1972 - słusznie. Informacje o trypofobii znalazłem na jakiejś stronie i bezmyślnie przepisałem informacje o pszczelarzach. Masz rację, jak ktoś mógłby zostać pszczelarzem jak przy plastrze miodu mógłby mieć do czynienia z objawami tej fobii, tj. atakami paniki, silnymi bólami głowy, nadmierną potliwością czy kołataniem serca.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański