Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Czy to jest krystalizacja czy grzyb? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3483

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

pokotka

2015-02-19 08:36:26

Dzień dobry, kupiliśmy miód z czymś takim w środku,czy to wygląda na proces krystalizacji? Z góry dziękuję za pomoc.
link do zjęcia:
http://zapodaj.net/f6db82d281218.jpg.html

michal1972

2015-02-19 14:43:38

@pokotka, jak dla mnie to krystalizacja, z tym że przebiegająca dość nierównomiernie.

Celina

2015-02-19 16:23:54

O tym czy to krystalizacja można się przekonać w prosty sposób. Wystarczy wziąć w palce taki wykwit, jeżeli będą wyczuwalne kryształki to jest to objaw krystalizacji. W przypadku, kiedy wykwit będzie miękki i delikatny w dotyku, świadczy to o obecności pleśni.

michal1972

2015-02-20 09:43:30

@pokotka, przeprowadziłaś badanie za radą Celiny? Jak tak, jaki był jego efekt?

pokotka

2015-02-20 14:22:47

Kryształki są twarde, czyli to krystalizacja :) całe szczęście! bardzo dziękuję za odpowiedzi na mój post.

wszczypkow

2015-02-20 17:24:07

Nigdy nie spotkałem się z pleśnią w miodzie, drożdzaki i fermentacja to coś innego

Lukasz_Baniak

2015-02-20 17:59:29

@pokotka, mnie to też wygląda na krystalizację. Są różne rodzaje krystalizacji. Nie zawsze przebiega ona w taki sposób, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni ;)

@wszczypkow, najwyraźniej prawidłowo przechowujesz miód. Mój chrześniak nabrał swego czasu miód ze słoika łyżką, którą następnie oblizał i ponownie włożył do słoika... Przyznał mi się dopiero, gdy zauważyłem pleśń na miodzie.

michal1972

2015-02-24 13:02:20

@pokotka, możesz jeszcze napisać gdzie kupiłaś taki miód, co by inni klienci mieli świadomość, że jest to krystalizacja.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?