Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Czy to jest krystalizacja czy grzyb? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3628

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

pokotka

2015-02-19 08:36:26

Dzień dobry, kupiliśmy miód z czymś takim w środku,czy to wygląda na proces krystalizacji? Z góry dziękuję za pomoc.
link do zjęcia:
http://zapodaj.net/f6db82d281218.jpg.html

michal1972

2015-02-19 14:43:38

@pokotka, jak dla mnie to krystalizacja, z tym że przebiegająca dość nierównomiernie.

Celina

2015-02-19 16:23:54

O tym czy to krystalizacja można się przekonać w prosty sposób. Wystarczy wziąć w palce taki wykwit, jeżeli będą wyczuwalne kryształki to jest to objaw krystalizacji. W przypadku, kiedy wykwit będzie miękki i delikatny w dotyku, świadczy to o obecności pleśni.

michal1972

2015-02-20 09:43:30

@pokotka, przeprowadziłaś badanie za radą Celiny? Jak tak, jaki był jego efekt?

pokotka

2015-02-20 14:22:47

Kryształki są twarde, czyli to krystalizacja :) całe szczęście! bardzo dziękuję za odpowiedzi na mój post.

wszczypkow

2015-02-20 17:24:07

Nigdy nie spotkałem się z pleśnią w miodzie, drożdzaki i fermentacja to coś innego

Lukasz_Baniak

2015-02-20 17:59:29

@pokotka, mnie to też wygląda na krystalizację. Są różne rodzaje krystalizacji. Nie zawsze przebiega ona w taki sposób, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni ;)

@wszczypkow, najwyraźniej prawidłowo przechowujesz miód. Mój chrześniak nabrał swego czasu miód ze słoika łyżką, którą następnie oblizał i ponownie włożył do słoika... Przyznał mi się dopiero, gdy zauważyłem pleśń na miodzie.

michal1972

2015-02-24 13:02:20

@pokotka, możesz jeszcze napisać gdzie kupiłaś taki miód, co by inni klienci mieli świadomość, że jest to krystalizacja.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę