Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Skuteczny sposób na sikorki w pasiece Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5592

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-02-10 09:51:15

Jakie macie sposoby na sikorki w pasiece?

michal1972

2015-02-10 18:37:01

@banan, można słoninę zawiesić z dala pasieki. To moim zdaniem najmniej inwazyjny sposób pozbycia się sikorek z pasieki. Co do skuteczności bywa różnie... mimo to warto spróbować.

blondynekkrk

2015-02-11 16:34:40

Nie wiem na ile to prawda, ale są pszczelarze, którzy rozkładają siatkę z dość drobnymi oczkami wokół uli, tak że żaden ptak nie jest w stanie się dobrać do pszczół.

michal-trabka

2015-02-12 19:13:40

Atrapa kruka w pasiece to jest to! Sprawdza się przez pierwsze kilka tygodni, później jest troszkę gorzej. Warto wówczas zainwestować w urządzenie wytwarzające odgłosy ptaków drapieżnych. Masz spokój z sikorkami i innym ptactwem w pasiece.

Lukasz_Baniak

2015-02-14 19:10:53

@michal1972, wiesz co, nie mogę się z Tobą zgodzić. Zawiesisz słoninę i tym samym będziesz tam ściągał ptaki. One się przyzwyczają i jak którymś razem nie znajdą pożywienia, zaglądną do pasieki.

michal1972

2015-02-20 09:47:04

@Lukasz_Baniak, dlatego kolego napisałem, że z dala od pasieki. Każde stworzenie ma prawo do życia. Uważam, że warto postępować humanitarnie i trzymam się swojego stanowiska, co by z dala od pasieki zawiesić słoninę na drzewie. Nie może być bardzo daleko, bo efektu się nie osiągnie. Jak będziemy kontrolować stan pożywienia dla ptaków, to raczej te nie zainteresują się naszymi pszczołami.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem