Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Wierzba, która kwitnie cały rok Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3024

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-02-08 11:02:27

Jak się nazywa wierzba, która kwitnie cały rok? Nie mogę sobie przypomnieć nazwy, a przez to trudno mi ją znaleźć w Internecie. Z góry dzięki za odpowiedź!

michal1972

2015-02-08 15:39:46

Myślę, że chodziło Ci o wierzbę trójpręcikową, nazywaną także wierzbą migdałową. Z tym, że kwitnie ona od początku wiosny nawet do początku lipca (a nie jak napisałeś - cały rok).

Lukasz_Baniak

2015-02-09 08:37:50

Można nasadzić kilka, kilkanaście taksonów wierzb aby "wydłużyć" czas na gromadzenie pyłku przez pszczoły nawet do 2 miesięcy.

mati

2015-02-10 08:38:10

najwczesniej kwitnie wierzba iwa

michal1972

2015-02-10 18:52:10

@mati, z mojej wiedzy - masz rację ale uważam, że nie o tę wierzbę chodziło Michałowi.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi