Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Jak zabezpieczyć ul przed myszami? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4759

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-01-27 10:28:51

jak w temacie. macie jakies sposoby na zabezpieczenie ula przed myszami i innymi gryzoniami? od jakiegos czasu zaczalem stosowac metode rozciagniecia cienkiego drucika na pinezkach przed wylotkiem i calkiem niezle sie to sprawdza

michal-trabka

2015-01-28 08:00:45

To chyba jeden z najczęściej spotykanych sposobów (oczywiście poza tymi, kiedy nieodpowiedzialni pszczelarze nic nie robią aby przeciwdziałać pojawieniu się myszy w ulu). Ja się spotkałem jeszcze ze stosowaniem gładkich metalowych podstawek. Myszy się po prostu na nich ślizgają.

kaczka12

2015-01-28 16:37:43

Można także poradzić sobie z gryzoniami stosując środki chemiczne, np. granulki Toxanu. Rozsypać je na zakrętkę i położyć przed wylotkiem.

Lukasz_Baniak

2015-01-30 07:40:52

@kaczka12 ale w ten sposób nie zadziałasz skutecznie na wszystkie gryzonie. To na nornice nie działa.

Moim zdaniem najlepiej stosować kilka rozwiązań na raz.

factis

2015-01-30 23:01:52

Też jestem za tym, żeby stosować kilka rozwiązań równocześnie. Ale zauważyłem, że jak mam skoszoną trawę i inne dziwne "zarośla" w obrębie pasieki, to myszy nie nawiedzają uli.

banan

2015-01-31 21:11:18

@factis, wiesz co, ja tez to od jakiegos czasu zauwazylem. tak sobie mysle, ze to moze i to byc przyczyna, ze myszy nie probuja dostac sie do ula

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?