Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Jak zabezpieczyć ul przed myszami? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4929

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-01-27 10:28:51

jak w temacie. macie jakies sposoby na zabezpieczenie ula przed myszami i innymi gryzoniami? od jakiegos czasu zaczalem stosowac metode rozciagniecia cienkiego drucika na pinezkach przed wylotkiem i calkiem niezle sie to sprawdza

michal-trabka

2015-01-28 08:00:45

To chyba jeden z najczęściej spotykanych sposobów (oczywiście poza tymi, kiedy nieodpowiedzialni pszczelarze nic nie robią aby przeciwdziałać pojawieniu się myszy w ulu). Ja się spotkałem jeszcze ze stosowaniem gładkich metalowych podstawek. Myszy się po prostu na nich ślizgają.

kaczka12

2015-01-28 16:37:43

Można także poradzić sobie z gryzoniami stosując środki chemiczne, np. granulki Toxanu. Rozsypać je na zakrętkę i położyć przed wylotkiem.

Lukasz_Baniak

2015-01-30 07:40:52

@kaczka12 ale w ten sposób nie zadziałasz skutecznie na wszystkie gryzonie. To na nornice nie działa.

Moim zdaniem najlepiej stosować kilka rozwiązań na raz.

factis

2015-01-30 23:01:52

Też jestem za tym, żeby stosować kilka rozwiązań równocześnie. Ale zauważyłem, że jak mam skoszoną trawę i inne dziwne "zarośla" w obrębie pasieki, to myszy nie nawiedzają uli.

banan

2015-01-31 21:11:18

@factis, wiesz co, ja tez to od jakiegos czasu zauwazylem. tak sobie mysle, ze to moze i to byc przyczyna, ze myszy nie probuja dostac sie do ula

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski