Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
Pasieka w przydomowym ogrodzie Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4952Zaloguj się aby obserwować temat
blondynekkrk
2015-01-19 13:57:02
Tak sobie myślę, czy by może nie zacząć pszczelarzenia od dwóch uli. Jak myślicie, czy posiadając niedużą działkę z ogrodem warto postawić na niej dwa ule? Rodzice odradzają troszkę bo mówią, że ciężko będzie zjeść cokolwiek na tarasie w trakcie lata. Mają rację?
Lukasz_Baniak
2015-01-19 18:36:29
@blondynekkrk, jak niedużą? To pojęcie względne. Dla jednego nieduża to 8 arów, a dla drugiego to 80...
factis
2015-01-20 14:32:54
Biorąc pod uwagę dystans jaki pokonują pszczoły lecąc z i na pożytek, to nie uważam to za dobry pomysł. Jeszcze nie daj Bożę jak ustawisz ule wylotkami na dom. Wtedy życzę powodzenia.
ewa
2015-01-20 22:03:09
blondynekkrk zakładaj pasiekę i niczego sie nie obawiaj.Ja mam 7 uli wielkopolskich w ogrodzie 800m2. Czasem jakaś pszczoła wleci jednym oknem a drugim wyleci. Wymieniaj co roku lub co dwa lata nie dłużej matki i koniecznie musisz mieć łagodną rasę. Obchodź się z nimi dobrze, sprzątaj sprzęt pasieczny to będzie ok.
michal1972
2015-01-21 08:27:15
@ewa, a z czystej ciekawości, jakiej linii masz matki i jak tam z pożytkami?
@blondynekkrk, jedni widzą pszczoły i już dają dyla bojąc się o to, czy któraś przypadkiem nie zaatakuje. To są osoby nieświadome, które nie zdają sobie sprawy z tego, że pszczoła wie o tym, że jak kogoś użądli to także zginie. Poza tym jak nie będziesz wymachiwał rękoma ani stosował dezodorantów i innych perfum, to nie powinieneś mieć problemów.
ewa
2015-01-21 21:10:42
blondynekkrk a na pczątek zacznij od trzech żeby już coś z tego było. Dwa to stanowczo za mało.Skąd jesteś?
michal1972 Mam Krainkę Brzezinkę i buckfast. A pożytki są,tylko pogoda nie zawsze sprzyja. Drzewa owocowe, klony, lipy, wirzby, leszczyna, akacja, mnieszek jeśli ktoś nie skosi, nawłoć i różne krzewy i kwiaty ogrodowe.
Lukasz_Baniak
2015-01-22 07:45:37
@ewa to faktycznie masz tych pożytków sporo. Swoją drogą to masz rację z tą pogodą - daje się we znaki.
@blondynekkrk widzisz, ile osób tyle opinii, ale z drugiej strony jest też Ewa! Wiedz, że kobiety mają dar, którego my faceci możemy im tylko zazdrościć! A mowa o instynkcie. I mimo że ja bym Ci napisał pewnie, że szkoda czasu i ryzyka to napiszę - spróbuj! Sprawdź tylko wcześniej, czy ktoś jest uczulony. Wówczas musisz zakupić adrenalinę albo zrezygnować całkowicie z pszczelarzenia.
blondynekkrk
2015-01-22 10:29:15
@Ewa, jestem z okolic Krakowa. Cała działka to mniej więcej 12 arów ale stoi na niej dom, a przed nim jest spory parking. Generalnie ogródek malutki...
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1