Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Badanie zimowego osypu pszczół - adresy placówek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 7079

Zaloguj się aby obserwować temat

michal1972

2015-01-17 21:48:34

Myślę, że to jest właściwe miejsce gdzie można by zamieścić adresy instytucji, w których możemy dokonać badania osypu zimowego pszczół.

Zaznaczę, że podaję adresy, które mam w kajeciku i które gdzieś z jakiegoś powodu mam zapisane na karteczkach. Warto byłoby zweryfikować w wolnej chwili ich adresy i numery. Tu mój uśmiech skierowany jest do moderatora ;)

PUH API-VET Andrzej Jędruszuk
ul.Topolowa 13
62-020 Swarzędz
Tel.: (061) 818 58 33

Inspekcja Weterynaryjna
Zakład Higieny Weterynaryjnej
al. Powstańców Wielkopolskich 10
85-090 Bydgoszcz
Tel.: (052) 322 83 44

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny, Zakład w Lublinie
ul. Słowicza 2
20-336 Lublin
Tel.: (081)744 36 91

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płocku
ul. Piękna 6
09-402 Płock
Tel.: (024)262 77 92

marcin

2015-01-18 10:27:05

Jako moderator pozwolę sobie połączyć ten temat z artykułem nt. badania zimowego osypu: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/305/zimowy_osyp_pszczol__co_robic.html

michal-trabka

2015-01-28 08:06:14

SGGW w Warszawie
ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
Tel.: 22 593 10 00

wronowska

2015-12-23 19:00:33

Witam serdecznie,
nazywam się Karolina Wronowska i jestem studentką biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.
jeśli chodzi o badanie osypu zimowego to bardzo chętnie przyjmę każdą ilość ponieważ prowadzę badania na temat warrozy w polskich pasiekach. Wraz z moim promotorem zajmujemy się zebraniem danych na temat porażenia pszczół warrozą na podstawie badań z osypu zimowego. badania zostaną opublikowane w czasopiśmie pszczelarskim.
Oczywiście koszty wysyłki opłacam ja. Zachęcam do współpracy
Osoby zainteresowane proszę o kontakt.

ragnars

2015-12-29 01:12:43

Pani KArolino jestem zainteresowany przebadaniem dwóch próbek
jedna to mojego kolegi kupiliśmy w tamtym roku na wiosnę 5 odkładów z okolic leska od Pana majacego dość pokaźną pasiekę w pierwszej zimowli 4 ule osypały się nawet nie tyle się osypały co poprostu znikły z ula mała ilość osypu na jesień silne rodziny przetrwał jeden który zrobił sobie w czerwcu ciachą wymianę w tym roku na przełomie maja i czerca ta sama rodzia zrobiła sobie Cicha wymiane nasteppnie przygotowany do zimowli (rodzina silna 40 litrów miody pozzyskaliśmy) zazimowana na 2 korpusach po 6 ramek podleczona 3 X dymienie dwa razy kwas szczawiowy w iagu września i października w ulu garstka pszczłół - wniosek słabe lecznei PAna od którego kupiliśmy odkłady i pszczoły zarażone jakaś chorobą zzwiazana z warozą, mam do przebadania jeszcze jeden ul odkłąd zrobiony w tym roku zimowany na jednym korpusie 7 ramek osypał się dosłownie tydzień temu mało pszczół w ulu matka byłą czeriu brak niepotrafie określić dlaczego nastąpił osyp

ragnars

2015-12-29 02:43:53

moj mail ragnar2@poczta.onet.pl

michal-trabka

2015-12-31 10:10:01

@Wronowska, chciałem spytać, w którym czasopiśmie pszczelarskim ukażą się wyniki badania i kiedy można się ich spodziewać? Czy w 2016 roku czy raczej 2017?

wronowska

2016-03-02 18:03:25

Przepraszam za tak długi okres odpowiedzi, wyniki badań ukażą się najpóźniej w maju 2016 , są to badania prowadzone do mojej pracy magisterskiej. Dodatkowo całościowa praca wraz z wynikami będzie dostępna na portalu pszczelarskim

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.