Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Malowanie uli na kolor niebieski Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2872

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-01-15 20:35:43

Drodzy koledzy, malował może ktoś z Was ule na kolor niebieski? Ja w tym roku mam taki zamiar ale nigdzie nie mogę dostać ani impregnatu w niebieskim kolorze ani lazuru. Podpowie mi ktoś, co mam z tym fantem zrobić?

Lukasz_Baniak

2015-01-16 13:34:33

Jest z tym trochę zabawy. Możesz wykorzystać lniany pokost i rozpuszczalnik mieszając je ze sobą w stosunku 1:1. Mieszanką tą malujesz ule pierwszego dnia dwa razy - jeden po drugim w dość krótkim odstępie czasu. Następnego dnia (gdy wszystko wyschnie) nakładasz powłokę farby olejnej. Odczekujesz dwa dni i ponawiasz malowanie farbą olejną. Gdy wszystko wyschnie i przewietrzysz solidnie korpusy, możesz je zasiedlać pszczołami.

mati

2015-02-10 08:42:18

mozna malowac ule na niebiesko i warto bo to kolor ktury rozrozniajom pszczoly, tak jak zolty, bialy, czarny, zolty i zielony

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich