Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Kolor miodu rzepakowego. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4353

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

elmo5k

2015-01-08 14:09:50

Witam.

Kupiłem ostatnio miód rzepakowy od znanej pasieki w moim mieście. Jednak miód ten zamiast typowego b. jasnego koloru ma barwę słabej herbaty. Skąd więc ten nietypowy kolor? Czy może jest to w pełni naturalne?

factis

2015-01-08 14:19:39

@elmo5k, czy kolor miodu jest taki jak przedstawia zdjęcie z tego artykułu? http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/120/wlasciwosci_miodu_rzepakowego.html

elmo5k

2015-01-08 14:58:03

Miód jeszcze się nie skrystalizował, ale barwa jest niemal identyczna jak na tym zdjęciu: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/345/czy_miod_miejski_jest_czysty.html

factis

2015-01-08 15:08:34

@elmo5k, próbowałeś go albo wąchałeś? Jeżeli ma posmak kwaskowaty albo dziwnie pachnie, to moim zdaniem sfermentował.

elmo5k

2015-01-08 15:55:17

Co do smaku i zapachu nie mam zastrzeżeń, tylko ta barwa mnie ciekawi. Być może sprzedawca zamiast nalać mi miodu rzepakowego pomylił go z wielokwiatowym(chodź zapach pasuje mi do rzepakowego). Zobaczymy co wyniknie po krystalizacji. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Lukasz_Baniak

2015-01-08 16:48:51

To raczej nie może być miód rzepakowy, skoro nie jest skrystalizowany. Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje ze wszystkich miodów. Czasem już na drugi dzień da się to zobaczyć gołym okiem. Więc albo jest to inny miód albo został podgrzany. Co by na to wskazywało, bo napisałeś, że nalał Ci, czyli byłeś przy tym.

Factis - polecam wypić kawę przed odpowiadaniem na forum.

Sylwek

2015-01-11 19:27:38

A ja powiem tak: może to byc miód rzepakowy z domieszką innego miodu. Stąd taka barwa. Na pewno był dekrystalizowany ponieważ miód rzepakowy to miód wiosenny (z wiosennych pożytków), a obecnie mamy zimę. Jeżeli jest to miód rzepakowy, to powinien bardzo szybko z powrotem skrystalizowac.

tomekatomek1999

2015-01-13 09:31:56

To może być też inny rodzaj miodu. Kiedy go kupiłeś? Dojdziemy do tego na pewno!

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Kapusta czerwona z porto

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu