Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Robak zwalczający Varroa destructor Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2691

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-01-07 13:07:44

Czy Varroa destructor ma naturalnego wroga? Bo o środkach chemicznych już poczytałem, ale jakoś to mi nie daje spokoju. Tak na chłopski rozum, powinno być jakieś stworzenie... Wie ktoś coś?

michal1972

2015-01-08 15:21:02

Swego czasu była mowa o zaleszczotku. Ongiś żył w starych, ciężkich ulach drewnianych.

Sylwek

2015-01-11 19:29:11

Michale masz rację. Jeszcze mojej świętej pamięci tato opowiadał, że zaleszczotek żyje w swego rodzaju symbiozie z pszczołami. Szczerze to nie pamiętam niczego więcej ale chętnie na ten temat bym poczytał.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Jan Wójcik zwycięzcą konkursu Wzorowa Pasieka Dolnego Śląska

Szkolenie dla rolników w Nędzy 2017 - relacja z wydarzenia

Nowe preparaty roślinne do leczenia nosemozy u pszczół