Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Kłosowiec fenkułowy to roślina miododajna? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3407

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-01-03 13:37:10

Kolega ostatnio zdziwił mnie, że jest istnieje taka roślina jak kłosowiec fenkułowy i co więcej, że jest to roślina miododajna. Chciałem się spytać, czy jest to prawda, a jeżeli tak, to czy jest coś takiego jak miód z kłosowca fenkułowego (albo może nazywa się miód kłosowcowy?:D ) i przy okazji jaką wydajność miodową ma ta roślina?

michal1972

2015-01-03 16:31:50

Oczywiście, że jest to roślina miododajna. Nie można mówić o miodzie tylko z kłosowca, prędzej o miodzie wielokwiatowym. Co do miododajności się nie wypowiem bo nie wiem.

factis

2015-01-04 18:51:51

Poprawka. Kłosowiec fenkułowy to nie tylko roślina miododajna ale także pyłkodajna. Miododajność kłosowca fenkułowego wynosi ok. 600kg/ha a pyłkodajność 160kg/ha.

blondynekkrk

2015-01-13 17:30:44

To wydaje się, że bardzo dużo, ale chyba nie jest to roślina, którą się specjalnie wysiewa, jak np. facelię?

Lukasz_Baniak

2015-01-19 18:46:28

Tak, wysiewa się na przełomie marca i kwietnia.

Dodam, że inna nazwa kłosowca fenkułowego to lofant (nazwa powszechnie używana wśród pszczelarzy) oraz mięta meksykańska.

Sam się nie spotkałem z tym aby któryś pszczelarz wysiewał swoje pole tą rośliną, ale gdzieś tam po forach takie informacje się przewijały...

factis

2015-01-20 14:33:37

Ja się spotkałem ze sprzedającymi nasiona.

mati

2015-01-26 17:23:48

to beznadziejna odmiana klosowca pszczoly nie som nim wogule zainteresowane, lepszy jest inny gatunek - klosowiec meksykanski, na nim pszczol od groma

Lukasz_Baniak

2015-04-05 22:09:32

Skoro dorwałem książkę Marka Pogorzelca to powiem Wam, że wg. jego książki "miodność kłosowców oceniana jest na 400-900kg/ha, co oznacza, że należy on do najlepszych roślin miododajnych uprawianych w Polsce".
O kłosowcu fenkułowym nie pisze jaką konkretnie ma wydajność miodową, ale już tak o kłosowcu olbrzymim, którego wydajność miodowa to około 400kg/ha.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023

Wyprzedaż książek pszczelarskich Wydawnictwa RM 2017

Werner Gekeler - Pszczoły. Poradnik hodowcy. Wydanie 2024

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II