Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Podsumowanie roku pszczelarskiego 2014 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3316

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-10-23 08:56:19

Wydaje mi się, że powoli czas na takie podsumowanie. Jak oceniacie ten rok? Z tego co się zdążyłem zorientować, to rok 2014 uważany jest za najgorszy w historii Polskiego pszczelarstwa. Też tak uważacie?

michal1972

2014-10-25 07:54:14

@blondynekkrk, tak jak napisałeś. W historii swojego pszczelarzenia nie miałem jeszcze tak słabego roku. Pszczelarze z moich okolic zebrali średnio 30% tego co w zeszłym roku. Co prawda 2013 r. był uważany za jeden z najlepszych ale to i tak mniej więcej połowę tego, co można się było spodziewać.

michal-trabka

2014-10-27 15:07:21

I tak jest. Gryką się rozczarowałem. Rzepak - super. Reszta jak kot napłakał.

Lukasz_Baniak

2014-10-30 08:16:31

@blondynekkrk, dobrze się orientujesz. Mamy w tym roku mają powody do narzekania. Ale nie ma czym się przejmować, zawsze mogło być 0. Dobrze, że skupy się ogarnęły i cenę podniosły.

blondynekkrk

2014-11-02 09:51:03

No właśnie też słyszałem, że ci pszczelarze, którzy nastawili się na rzepak, to na tym dobrze wyszli. A myślicie, że 2015 będzie lepszy niż ten?

banan

2014-11-10 08:25:21

dla mnie ten rok byl podobny do poprzednich. troche eksperymentowalem i przez to stracilem. na dodatek pogoda nie sprzyjala, bo kiedy az sie prosilo zeby pszczoly lataly, to tu na zlosc deszcz albo niska temperatura.

Lukasz_Baniak

2014-11-13 15:54:21

@blondynekkrk, to zależy od tego jaka będzie zima i jak pszczoły przezimują. Jest jakaś anomalia pogodowa, że w listopadzie mamy miejscami po 18 stopni!!

factis

2014-11-15 07:51:14

Biorąc pod uwagę to jaka za oknem pogoda i jak ten rok się zaczął, nie mam powodów do narzekania.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna