Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Jak ocieplić ul WP? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4302

Zaloguj się aby obserwować temat

Łukasz87

2014-10-04 20:38:18

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. Gospodaruję

Łukasz87

2014-10-04 20:45:12

Coś nie tak kliknąłem. No nic. A więc gospodaruję na ulu WP. Jest to mój pierwszy rok więc nie wiele jeszcze wiem. Dziadek pokazuje mi pszczelarstwo ale mam kilka wątpliwości. Chodzi o ocieplenie ula na zimę. Dziadek owija gniazdo folią bąbelkową od boku dokłada styropian na przemian z kartonem. pozostałą przestrzeń utyka jakimiś zasłonkami lub kawałkami materiału różnej maści i przeznaczenia. Na górę układa stare poduszki bądź kołdrę. Ul zawalony czym tylko się da pod sam daszek na sztywno. chciałem zapytać jak wy ocieplacie swoje ule i czy takie ocieplenie jak napisałem jest konieczne? dla mnie to w takich różnościach to tylko robactwo może się wykluć. Podpowiedzcie.

blondynekkrk

2014-10-23 08:48:52

@Łukasz87 chciałbym Ci pomóc ale jako niepszczelarz nie powinienem się wypowiadać. Pewnie ekspertom z tego forum Twój temat gdzieś się ukrył. Po moim poście będzie na samej górze :)

michal1972

2014-10-25 07:52:38

@Łukasz87, to jak Twój dziadek przygotowuje swoje pszczoły na zimę to nie jest odosobniony przypadek. Wielu pszczelarzy używa wszystkie co się tylko da. Jest to dobre i złe rozwiązanie. Generalnie pszczoły utrzymają w kłębie stałą temperaturę. Trzeba skupić uwagę na otworach w ulu, aby wiatr nie powodował nawiewania zimnego powietrza. Co więcej należy sprawdzić, czy ul jest lekko nachylony w kierunku wylotu. Po co? Ano żeby skroplona pary wodnej na dnie po przeciwnej stronie wylotu nie powodowała powstawania pleśni.

michal-trabka

2014-10-27 15:06:19

Kolego na tym forum masz kilka wpisów na ten temat: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/gospodarka_pasieczna/65/ocieplenie_do_ula.html

Lukasz_Baniak

2014-10-30 08:51:30

@Łukasz87, jeżeli chodzi o ocieplenie ula warszawskiego poszerzanego, to można zakupić tzw. ocieplenie górne w postaci poduszki wykonanej ze słomy i siana oraz powleczonej płótnem. Taki gadżet ma obicie drewniane, dzięki czemu jest wytrzymalszy i może być wielokrotnego użytku. Nie jest to jakiś wielki koszt. Oscyluje w granicach 20-25 zł za sztukę.

blondynekkrk

2014-11-02 09:39:06

W sumie to ja jako laik powiem, że nie widziałem jeszcze z zewnątrz ocieplonych uli. Co prawda widziałem je w śniegu ale tak żeby były owiązane czymś, to nie.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zostań bohaterem pszczół

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół