Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Zakaz posiadania pszczół Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5068

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal1972

2014-10-03 09:17:36

Ostatnimi czasy głośno było o tym, że w Warszawie jest zakaz posiadania pszczół, a tym samym zakaz zakładania pasieki. Zastanawiam się czy to jest legalne? To jest ograniczanie swobody gospodarczej i osobistej w jednym!

banan

2014-10-04 17:40:07

nie jestem prawnikiem i nie mnie sie na ten temat wypowiadac. zawsze konstytucja jest najwazniejsza. jak w krakowie zakaz palenia drewnem i weglem zostal uznany za niezgodny z konstytucja, to i tutaj tak tez powinno byc.

blondynekkrk

2014-10-07 10:50:57

Z tego co się orientuję, zakaz posiadania pszczół jest jeszcze we Wrocławiu. Nie za bardzo rozumiem czemu to ma służyć. Przecież pszczelarstwo miejskie się pięknie rozwija. Nie dość, że w ten sposób jest zwiększana populacja pszczół, to jeszcze na dodatek rośnie nowe pokolenie pszczelarzy!

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:38:43

@michal1972, nie wiem czy wiesz, ale zakaz ten został już zniesiony. Już, chociaż powinienem napisać - dopiero. Uważam, że jest to skandaliczne. Skoro jest wolność prowadzenia działalności gospodarczej, to dlaczego legalnie i działających z pożytkiem dla ludzi i środowiska pszczelarzom, zakazuje się zakładania pasiek. Nie wiem szczerze komu to ma służyć. Na szczęście włodarze Warszawy poszli po rozum do głowy.

marcin

2014-10-20 18:57:14

Osobiście nie widzę powodu, dla którego nie miałoby być pszczół w miastach. Oczywiście wszystko musi też mieć pewne granice rozsądku. Zwróćcie chociażby uwagę na sytuację, w której pszczoły paraliżowałyby życie mieszkańców miasta.

blondynekkrk

2014-10-23 08:52:21

No pewnie jakby pojawiła się rójka to mógłby zapanować paraliż miasta. Część osób by się wystraszyła i mogła spowodować jakąś kolizję. Nie daj Boże jeszcze gdyby kogoś uczulonego użądliła pszczoła. Nie pomyślałem w ten sposób. Z drugiej strony przy pszczelarstwie miejskim nie ma się w pasiece 50 pni. Jest kilka i wydaje mi się, że można nad nimi czuwać, tak żeby do rojenia się pszczół nie doszło.

michal1972

2014-10-25 08:12:57

Gdy komuś roją się pszczoły to najzwyczajniej jest gapą. Odznaki, że coś zaczyna się dziać, ma się wyłożone jak na tacy. Artykułów na ten temat daleko nie trzeba szukać. W każdym poradniku pszczelarskim i także na tym portalu, można przeczytać, co robić aby zapobiec rójce. Przy pszczelarstwie miejskim takie sytuacje się nie zdarzają i wątpię żeby kiedykolwiek zdarzały. Nie ma też tylu pożytków aby można było trzymać kilkanaście uli.

michal-trabka

2014-10-27 15:16:40

Dla mnie to chore. Gdyby nie pszczoły to by nas nie było! Skoro są osoby chętne do pszczelarzenia w miastach i mają takie możliwości, to nie można im tego zabraniać. Wiem, że są dzikie owady zapylające w miastach. Dlaczego miałoby nie być pszczół?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym