Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Unasiennianie matki jednym trutniem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2233

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2014-09-27 08:31:39

Swego czasu doktor Zawilski stwierdził, że ma sens unasiennianie matki jednym trutniem, gdyż pozwala na wychwycenie i utrwalenie określonego genotypu w populacji pszczół. Co Wy o tym sądzicie? Ma to sens, czy świadomie wpływa się na rozwój pszczół, który może być nieprzewidywalny w skutkach?

factis

2014-09-28 11:21:16

Szczerze, to nie słyszałem takiej wypowiedzi i nie wiem co mam sobie na ten temat myśleć. Każda ingerencja w środowisko jest zła, ale czasem jest to mniejsze zło niż brak reakcji.

michal1972

2014-09-29 09:38:39

Też nie znam wypowiedzi pana Zawilskiego ale uważam, że ma duże znaczenie to, jakim trutniem została unasienniona matka. Trzeba też sobie zdawać sprawę z tego, że i matka pszczela i truteń mają swój materiał genetyczny. I teraz od ich kombinacji będzie zależny nowo powstały organizm. Pytanie tylko na ile cechy te są powtarzalne.

mati

2014-10-01 11:28:30

pewnie ze to jest dobre tylko trzeba wiedziec co to za truten i co to za matka a to nie wiem jak zrobic ale pewnie naukowcy i hodowcy wiedza

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:36:03

Ale dlaczego mówicie ingerencja w środowisko jest zła. A jak jest odstrzał dzików, to też jest złe? W przypadku dzików chodzi o to, aby nie było ich za dużo, bo powodują niesamowite szkody. Chyba nie chcemy doprowadzić do sytuacji, że część okazów zwierząt będziemy oglądać w zoo (albo wcale), bo na czas nie było ingerencji człowieka. Chcąc nie chcąc człowiek jest obecny w środowisku i w dużej mierze je niszczy. Ale w taki sposób moim zdaniem można pomóc nie tylko pszczołom ale także producentom. Pszczółki będą silniejsze, o lepszym materiale genetycznym.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

X Miodowe Lato w Skansenie w Swarzędzu

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Konferencja Pszczelarska na Zamku Piastów Śląskich w Brzegu 2018