Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Unasiennianie matki jednym trutniem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2339

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2014-09-27 08:31:39

Swego czasu doktor Zawilski stwierdził, że ma sens unasiennianie matki jednym trutniem, gdyż pozwala na wychwycenie i utrwalenie określonego genotypu w populacji pszczół. Co Wy o tym sądzicie? Ma to sens, czy świadomie wpływa się na rozwój pszczół, który może być nieprzewidywalny w skutkach?

factis

2014-09-28 11:21:16

Szczerze, to nie słyszałem takiej wypowiedzi i nie wiem co mam sobie na ten temat myśleć. Każda ingerencja w środowisko jest zła, ale czasem jest to mniejsze zło niż brak reakcji.

michal1972

2014-09-29 09:38:39

Też nie znam wypowiedzi pana Zawilskiego ale uważam, że ma duże znaczenie to, jakim trutniem została unasienniona matka. Trzeba też sobie zdawać sprawę z tego, że i matka pszczela i truteń mają swój materiał genetyczny. I teraz od ich kombinacji będzie zależny nowo powstały organizm. Pytanie tylko na ile cechy te są powtarzalne.

mati

2014-10-01 11:28:30

pewnie ze to jest dobre tylko trzeba wiedziec co to za truten i co to za matka a to nie wiem jak zrobic ale pewnie naukowcy i hodowcy wiedza

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:36:03

Ale dlaczego mówicie ingerencja w środowisko jest zła. A jak jest odstrzał dzików, to też jest złe? W przypadku dzików chodzi o to, aby nie było ich za dużo, bo powodują niesamowite szkody. Chyba nie chcemy doprowadzić do sytuacji, że część okazów zwierząt będziemy oglądać w zoo (albo wcale), bo na czas nie było ingerencji człowieka. Chcąc nie chcąc człowiek jest obecny w środowisku i w dużej mierze je niszczy. Ale w taki sposób moim zdaniem można pomóc nie tylko pszczołom ale także producentom. Pszczółki będą silniejsze, o lepszym materiale genetycznym.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna