Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Gdzie postawić ul? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2510

Zaloguj się aby obserwować temat

alchemik

2014-09-07 12:16:58

Mam 5 drzew owocowych czy warto tam postawić 4 ule

michal1972

2014-09-09 14:58:53

Dodaje jeszcze raz odpowiedź bo widzę, że temat się powtórzył.
Moim zdaniem troszkę za mało drzewek jak na 4 ule. Trzeba by się rozglądnąć też za innymi pożytkami. Przy okazji dodaję artykuł dot. prawidłowej lokalizacji pasieki: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/77/prawidlowa_lokalizacja_pasieki__jak_ja_wybrac.html Pozdrawiam!

factis

2014-09-10 09:22:15

Podpisuję się pod tym co Michał napisał. Poza tym teraz na drzewa owocowe ustawiać ule? Jest sens?

michal1972

2014-09-15 09:34:59

@factis, jako drzewa owocowe to często pierwsze pożytki. Na pewno jest sens. Kwestia tylko ile tych drzew jest i co poza nimi.

michal1972

2014-10-25 08:15:44

Widzę, że kolega już się nie odezwał. Dodam od siebie, że być może masz w pobliżu tychże drzewek owocowych jakieś inne pożytki, jak chociażby kwiaty. W pobliżu chodzi mi o mniej więcej krąg 1,5 km od ula.

factis

2014-10-28 13:55:05

Szkoda, że się nie odezwał, bo nie wiemy czy postawił ule czy nie. Osobiście uważam, że troszkę za mało drzew. Pszczoły muszą mieć na co latać...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku