Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów
Zimowanie małych rodzin pszczelich - jak zrobić to poprawnie? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 352Przejdź do artykułu Zimowanie małych rodzin pszczelich - jak zrobić to poprawnie?
Zaloguj się aby obserwować temat
SJS
2026-02-07 00:25:01
Nie zgadzam się z twierdzeniem:
>Nawet przy najlepszej izolacji i grubej warstwie styropianu, nieliczne owady nie będą w stanie drżeniem mięśni ogrzać dużego ula.>
Wiem, taka wersja na dziś obowiązuje w świecie pszczelarskim. Ponad trzy lata temu napisałem artykuł do "Pszczelarstwa" w którym przedstawiłem argumenty, że to nie drżenie mięśni a przemiana chemiczna uruchamia na korpusie wydzielanie ciepła.
Tak w skrócie:
- pszczoła jest nieruchoma a ma korpus gorący - mieści się to w przypuszczeniu że tak jak to dziś jest podawane drżeniem grzeje,
- pszczoła idzie a ma korpus gorący - może i mięśniami skrzydeł wydziela ciepło a może nie,
- pszczoła leci a ma korpus gorący - to które mięśnie teraz grzeją?
Mam filmy wykonane w podczerwieni - gorący korpus pszczoła może mieć bez względu na to czy jest nieruchoma, idzie czy leci. Ta ostania pozycja czyli jak leci już wyklucza teorię o mięśniach.
Ale są i inne argumentu za tym, że grzanie to przemiana chemiczna a nie drżenie mięśni. Na jednej z moich prelekcji poprosiłem słuchacza a wybrałem silnego i zmierzyłem mu termometrem bezstykowym temperaturę wnętrza dłoni. następnie poprosiłem aby silnie pocierał dłoń o dłoń - jak sądzicie? O ile mu wzrosła temperatur dłoni - stopień, może prawie dwa i koniec a przecież pszczoły "startują z grzaniem z temperatury około 20 st C i błyskawicznie ich korpusy uzyskują 40-44 st C czyli co ? są wielokrotnie silniejsze od silnego mężczyzny?
Oczywista bzdura ale to nie koniec argumentów. Otóż już wiele lat temu stwierdzono, że np zaniepokojone pszczoły zimą w dwie, trzy minuty podnosza temperaturę w ulu o 10-15 st c - mam to na filmach. Obliczono jaka moc musi być wydzielona aby tak wzrosła temperatura - wyszło, że od około 120 do 170 W. Już tylko ten jeden argument o szybkości i wielkości wydzielanej mocy jest wystarczającym dowodem na to że "pszczoły wytwarzają temperaturę na korpusie dzięki przemianie chemicznej."
Czy są także inne argumenty?
Tak i co ciekawe część z nich pojawiła sie w literaturze ponad 120 lat temu.
Czy mogę je przedstawić? Tak - ale skończyłem z darmowymi poradami - można u mnie zamówić artykuł na ten temat ze stawką 250 zł za stronę maszynopisu.
factis
2026-02-11 08:52:34
"Czy mogę je przedstawić? Tak - ale skończyłem z darmowymi poradami - można u mnie zamówić artykuł na ten temat ze stawką 250 zł za stronę maszynopisu."
Z całym szacunkiem, ale to brzmi jak frustracja... albo "mam dowód na istnienie ufo, ale nie podzielę się nim"... Po co w ogóle takie coś pisać?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1