Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Zimowanie małych rodzin pszczelich - jak zrobić to poprawnie? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 494

Przejdź do artykułu Zimowanie małych rodzin pszczelich - jak zrobić to poprawnie?

Zaloguj się aby obserwować temat

SJS

2026-02-07 00:25:01

Nie zgadzam się z twierdzeniem:

>Nawet przy najlepszej izolacji i grubej warstwie styropianu, nieliczne owady nie będą w stanie drżeniem mięśni ogrzać dużego ula.>
Wiem, taka wersja na dziś obowiązuje w świecie pszczelarskim. Ponad trzy lata temu napisałem artykuł do "Pszczelarstwa" w którym przedstawiłem argumenty, że to nie drżenie mięśni a przemiana chemiczna uruchamia na korpusie wydzielanie ciepła.
Tak w skrócie:
- pszczoła jest nieruchoma a ma korpus gorący - mieści się to w przypuszczeniu że tak jak to dziś jest podawane drżeniem grzeje,
- pszczoła idzie a ma korpus gorący - może i mięśniami skrzydeł wydziela ciepło a może nie,
- pszczoła leci a ma korpus gorący - to które mięśnie teraz grzeją?
Mam filmy wykonane w podczerwieni - gorący korpus pszczoła może mieć bez względu na to czy jest nieruchoma, idzie czy leci. Ta ostania pozycja czyli jak leci już wyklucza teorię o mięśniach.
Ale są i inne argumentu za tym, że grzanie to przemiana chemiczna a nie drżenie mięśni. Na jednej z moich prelekcji poprosiłem słuchacza a wybrałem silnego i zmierzyłem mu termometrem bezstykowym temperaturę wnętrza dłoni. następnie poprosiłem aby silnie pocierał dłoń o dłoń - jak sądzicie? O ile mu wzrosła temperatur dłoni - stopień, może prawie dwa i koniec a przecież pszczoły "startują z grzaniem z temperatury około 20 st C i błyskawicznie ich korpusy uzyskują 40-44 st C czyli co ? są wielokrotnie silniejsze od silnego mężczyzny?
Oczywista bzdura ale to nie koniec argumentów. Otóż już wiele lat temu stwierdzono, że np zaniepokojone pszczoły zimą w dwie, trzy minuty podnosza temperaturę w ulu o 10-15 st c - mam to na filmach. Obliczono jaka moc musi być wydzielona aby tak wzrosła temperatura - wyszło, że od około 120 do 170 W. Już tylko ten jeden argument o szybkości i wielkości wydzielanej mocy jest wystarczającym dowodem na to że "pszczoły wytwarzają temperaturę na korpusie dzięki przemianie chemicznej."
Czy są także inne argumenty?
Tak i co ciekawe część z nich pojawiła sie w literaturze ponad 120 lat temu.
Czy mogę je przedstawić? Tak - ale skończyłem z darmowymi poradami - można u mnie zamówić artykuł na ten temat ze stawką 250 zł za stronę maszynopisu.

factis

2026-02-11 08:52:34

"Czy mogę je przedstawić? Tak - ale skończyłem z darmowymi poradami - można u mnie zamówić artykuł na ten temat ze stawką 250 zł za stronę maszynopisu."

Z całym szacunkiem, ale to brzmi jak frustracja... albo "mam dowód na istnienie ufo, ale nie podzielę się nim"... Po co w ogóle takie coś pisać?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower! w Polsce i za granicą

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych