Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Która rasa pszczół jest najbardziej rojliwa? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3075

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2014-05-02 08:26:06

Mam krainkę i już miałem okazję w tym roku skakać po drzewach...

blondynekkrk

2014-05-04 09:50:27

Chyba na tym portalu była informacja, że akurat rasa kraińska jest najbardziej rojliwa:) Ale ja nie jestem ekspertem... uczę się dopiero.

pszczelarka78

2014-05-05 08:37:19

raczej nie było, to nie tylko od rasy zależy, ale chyba najbardziej są rojliwe u nas środkowoeuropejskie

blondynekkrk

2014-06-09 17:03:26

A od czego zależy rojliwość?

JoannaS

2014-08-05 18:24:16

Jeśli chcesz wiedzieć coś wiecęj na temat rasy i linii pszczół to zapraszam tutaj http://www.agror.pl/images/Rasy%20i%20linie%20pszczol%20w%20Polsce%20-%20artykul%20-%20portal%20rolniczy%20agror.pl.jpg Ja tego nie wiedziałam, a bardzo mi pomogło! ; )

michal1972

2014-08-06 09:51:06

@JoannaS - Akurat z tej strony co podałaś, to się nic nie można dowiedzieć. Jest tylko obrazek i napis: W Polsce hodowane są pszczoły: kraińskie, kaukaskie i środkowoeuropejskie. Pszczoły różnią się: zachowaniem, żądliwością, rojliwością, miodnością, wyglądem, tempem rozwoju, zimotrwałością, spływaniem z plastrów. Jest też zdanie, że pogłowie pszczół w Polsce jest silnie wymieszane. Nic na temat dyskusji, którą tutaj prowadzimy :(

michal1972

2014-08-10 16:24:50

Dopowiem jeszcze, że rasa rasą a rzeczywistość rzeczywistością. Byłem ostatnio u znajomego pszczelarza, który ma (przynajmniej w teorii) spokojne pszczółki. Okazało się jednak, że jak podeszliśmy do jego uli to nie trzeba było długo czekać, żeby nas zaatakowały. Tak to już jest. Czasem niby jedna rasa a rodzina się od rodziny będzie różnić.

emil

2014-08-17 00:24:11

Ten rok jest na tyle dziwny, że roiły się pszczoły na potęgę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Grillowana karkówka miodowa

Pasta miodowo-miętowa

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem