Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Która rasa pszczół jest najbardziej rojliwa? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3209

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2014-05-02 08:26:06

Mam krainkę i już miałem okazję w tym roku skakać po drzewach...

blondynekkrk

2014-05-04 09:50:27

Chyba na tym portalu była informacja, że akurat rasa kraińska jest najbardziej rojliwa:) Ale ja nie jestem ekspertem... uczę się dopiero.

pszczelarka78

2014-05-05 08:37:19

raczej nie było, to nie tylko od rasy zależy, ale chyba najbardziej są rojliwe u nas środkowoeuropejskie

blondynekkrk

2014-06-09 17:03:26

A od czego zależy rojliwość?

JoannaS

2014-08-05 18:24:16

Jeśli chcesz wiedzieć coś wiecęj na temat rasy i linii pszczół to zapraszam tutaj http://www.agror.pl/images/Rasy%20i%20linie%20pszczol%20w%20Polsce%20-%20artykul%20-%20portal%20rolniczy%20agror.pl.jpg Ja tego nie wiedziałam, a bardzo mi pomogło! ; )

michal1972

2014-08-06 09:51:06

@JoannaS - Akurat z tej strony co podałaś, to się nic nie można dowiedzieć. Jest tylko obrazek i napis: W Polsce hodowane są pszczoły: kraińskie, kaukaskie i środkowoeuropejskie. Pszczoły różnią się: zachowaniem, żądliwością, rojliwością, miodnością, wyglądem, tempem rozwoju, zimotrwałością, spływaniem z plastrów. Jest też zdanie, że pogłowie pszczół w Polsce jest silnie wymieszane. Nic na temat dyskusji, którą tutaj prowadzimy :(

michal1972

2014-08-10 16:24:50

Dopowiem jeszcze, że rasa rasą a rzeczywistość rzeczywistością. Byłem ostatnio u znajomego pszczelarza, który ma (przynajmniej w teorii) spokojne pszczółki. Okazało się jednak, że jak podeszliśmy do jego uli to nie trzeba było długo czekać, żeby nas zaatakowały. Tak to już jest. Czasem niby jedna rasa a rodzina się od rodziny będzie różnić.

emil

2014-08-17 00:24:11

Ten rok jest na tyle dziwny, że roiły się pszczoły na potęgę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

X Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli

Konferencja Pszczelarska w OODR w Łosiowie 2016

Pasieka na dachu katedry Notre-Dame w Paryżu - tyle miodu przypada na 2017

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll