Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Matki z programów krzyżowniczych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2225

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-03-28 11:26:13

Spotkałem się z taką nazwą jak przeczesywałem internet ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczeni tego, co to jest.

michal1972

2014-03-30 15:00:01

Krajowy Program Hodowlany Genetycznego Doskonalenia Pszczół zakłada zróżnicowanie cech pomiędzy liniami hodowlanymi, w celu ich wykorzystania do krzyżowania. Jest to spowodowane tym, że trzeba dopasowywać pszczoły do lokalnych warunków klimatycznych i geograficznych.

blondynekkrk

2014-04-07 11:52:08

Czyli to są modyfikowane genetycznie pszczoły?

emil

2014-04-08 22:25:57

mam wrażenie, że Ci się to nadmiernie chce kojarzyć z GMO, a to jest po prostu selekcja pszczół, aby posiadały odpowiednie cechy

blondynekkrk

2014-04-10 13:56:33

No ale czy to nie ma właśnie jakiś modyfikacji genetycznych skoro mają mieć "odpowiednie cechy"? :>

factis

2014-04-12 10:47:55

W jakimś stopniu napewno jest ingerencja...

mlody_pszczelarz

2014-04-21 13:43:08

ja kiedys slyszalem na debacie o GMO, ze jest rozroznienie pomiedzy doborem i selekcja genetyczna pszczol, a ingerowaniem i dodawaniem roznych cudow do materialu genetyczne, selekcja trwa bardzo dlugooo a modyfikacja szybko

blondynekkrk

2014-04-23 20:30:39

Nie rozumiem tak szczerze ;) Możesz nieco jaśniej napisać?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku