Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Matki z programów krzyżowniczych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2176

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-03-28 11:26:13

Spotkałem się z taką nazwą jak przeczesywałem internet ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczeni tego, co to jest.

michal1972

2014-03-30 15:00:01

Krajowy Program Hodowlany Genetycznego Doskonalenia Pszczół zakłada zróżnicowanie cech pomiędzy liniami hodowlanymi, w celu ich wykorzystania do krzyżowania. Jest to spowodowane tym, że trzeba dopasowywać pszczoły do lokalnych warunków klimatycznych i geograficznych.

blondynekkrk

2014-04-07 11:52:08

Czyli to są modyfikowane genetycznie pszczoły?

emil

2014-04-08 22:25:57

mam wrażenie, że Ci się to nadmiernie chce kojarzyć z GMO, a to jest po prostu selekcja pszczół, aby posiadały odpowiednie cechy

blondynekkrk

2014-04-10 13:56:33

No ale czy to nie ma właśnie jakiś modyfikacji genetycznych skoro mają mieć "odpowiednie cechy"? :>

factis

2014-04-12 10:47:55

W jakimś stopniu napewno jest ingerencja...

mlody_pszczelarz

2014-04-21 13:43:08

ja kiedys slyszalem na debacie o GMO, ze jest rozroznienie pomiedzy doborem i selekcja genetyczna pszczol, a ingerowaniem i dodawaniem roznych cudow do materialu genetyczne, selekcja trwa bardzo dlugooo a modyfikacja szybko

blondynekkrk

2014-04-23 20:30:39

Nie rozumiem tak szczerze ;) Możesz nieco jaśniej napisać?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili