Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Pomoc w przygotowaniach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1769

Zaloguj się aby obserwować temat

szymon855

2024-07-13 16:07:46

Dzień dobry!
Jestem początkującym pszczelarzem i chciałbym poprosić Was o radę dotyczącą prostych i interesujących badań, które mogę przeprowadzić w mojej pasiece. Szukam czegoś, co jest możliwe do wykonania w zakresie dostępnych mi zasobów i umiejętności, i co nie zajmie zbyt wiele czasu.

Co warto zbadać?
Kiedy najlepiej zacząć (w jakim sezonie/miesiącu)?
Ile czasu zajmie przeprowadzenie badania?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam:)

szymon855

2024-07-13 16:08:45

Dodam, że biorę udział w konkursie

Kryspin

2024-07-14 07:47:05

Panie Szymonie 855. Nie wiem co właściwie chce Pan badać .Trudno więc radzić. Sprecyzuj Pan pytanie,lub pytania. Teraz to można podkarmiać pszczoły, leczyć,wymieniać matki itp. Pozdrawiam.

Kryspin

2024-07-26 15:06:09

Witam .Dziś wykonałem duży odkład z sypaniec 10 ramkowy WLK. Zobaczymy co z tego wyniknie. Wszystko opiszę potem ,co się będzie działo. Podkarmiam też pszczoły bo susza i brak pokarmu zahamuje rozwój rodzin. A przecież zależy nam na silnych rodzinach do zimowli. W mojej okolicy brak pożytków wrzosowych i nawłoci. Proszę też leczyć rodziny pszczele.

Kryspin

2024-08-02 11:37:08

Witam .Zaglądałem do odkładu widzę że założone mateczniki już się wygryzły. Teraz zobaczymy czy matka się zapłodni. Trutnie jeszcze są w pasiece. A mamy dziś 2 sierpień .

Kryspin

2024-08-24 18:35:10

Witam. Zagladałem 20 sierpnia do odkładu i stwierdziłem dużo tamek pełnych jajeczek i czerwiu w początkowej fazie rozwoju. Matka dorodna ,duża. Złapałem ja i oznakowałem. Czyli można zrobić odkład nawet w pod koniec lipca czy początek sierpnia , a do zimy odkład będzie silny. Należy tylko podkarmiać ,ale nie zalewać gniazda.

Dunes

2025-10-21 18:23:16

Cześć! Na początek możesz obserwować i notować, z jakich roślin pszczoły zbierają pyłek w różnych miesiącach – takie badanie nie wymaga dodatkowego sprzętu. Najlepiej zacząć wczesną wiosną, gdy pojawiają się pierwsze pożytki. Poświęcisz na to ok. 10–15 minut dziennie. Możesz też sprawdzić aktywność pszczół w zależności od pogody (np. temperatura, wiatr) – wystarczy regularna obserwacja. Powodzenia!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim