Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

pszczoły w kominie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2590

Zaloguj się aby obserwować temat

marekCh

2024-05-26 13:03:15

Dzień dobry,

mam w kominie pszczółki - konsultowałem z pszczelarzem, bo pszczółki zlatują do kominka i tam kończą swój żywot: więc mogłem pokazać konkretny egzemplarz. Niestety dach nie jest płaski i dostęp do komina jest bardzo utrudniony, więc i nie znajduję chętnego na całą rodzinę.
Palnie w kominku nic dało - pomijając zewnętrzne temperatury, po testowym napaleniu, pszczółki wyszły, oblepiły komin i drugiego dnia wróciły.
Co mogę zrobić, jakieś świece dymne? Nie chcę im robić krzywdy, ale dzwoniłem też do (lokalnego) związku pszczelarskiego i Pani mi powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiał je wytruć ...
A zaczynają się też niestety pojawiać w domu ...

pozdrawiam
Marek

Kryspin

2024-06-03 13:46:32

Witam. Mojemu sąsiadowi udało się złapać coś co przypominało pszczołę a było czarne i większe. Kiedy przyniósł mi to w słoiku do pokazania , zobaczyłem że to czarna pszczoła. Posadowiłem ją na kwiatku i obserwując doszedłem do wniosku że owad jest głodny. Dałem mu na listek kroplę miodu i po 15 minutach owad odfrunął. Miejsce zdarzenia OPOLE miasto wojewódzkie .Bardzo się ucieszyłem że odfrunął ,ma na pewno gniazdo gdzieś w pobliżu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo