Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ostatni jesienny zabieg leczniczy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2012

Zaloguj się aby obserwować temat

Mariusz74

2022-11-02 20:59:30

Witam,
Proszę o opinię co ostatniego jesiennego zabiegu leczniczego psczół.
Do 10 września zakarmiłem pszczoły na zimę, następnie wykonałem zabieg odparowania kw. mrówkowego (przez 10 dni płytki/krążki ceglane cur- varro nasączone kwasem)
Teraz pozostał mi wzorem ubiegłych lat "dobić varroa destr." i dotychczas odymiałem jednokrotnie Apiwarolem przy temp. minimim 10 st. C. Jednak, tego roku jestem poza miejscem zamieszkania i dopiero wrócę w grudniu... Rozważam dwie możliwości postępoeania:
1/ zlecić młodszemu koledze, aby pomógł mi - zrobił to za mnie, czyli odymił pszczoły tabletką Apiwarolu, przy sprzyjającej pogodzie. Pasieka mam zlokalizowaną w woj. pomorskim, tak, że tu z pogodą sprzyjającą zabiegowi w grudniu jest taczej bardzo ciężko.
2/ po powrocie z wyjazdu w grudniu mógłbym wykonać sublimację kwasu szczawiowego.... no ale, to byłby po wrześniowym odparowaniu kwasu mrówkowego drugi zabieg kwasami na tym samym pokolenie, po upływie 3 miesięcy
Co radzicie??
Ps. W tym roku nabyłem sublimator i stąd pokusa, żeby go wypróbować...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Kapusta czerwona z porto

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Czym i jak rozpalić podkurzacz?

Jajo pszczele

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016