Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ostatni jesienny zabieg leczniczy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1957

Zaloguj się aby obserwować temat

Mariusz74

2022-11-02 20:59:30

Witam,
Proszę o opinię co ostatniego jesiennego zabiegu leczniczego psczół.
Do 10 września zakarmiłem pszczoły na zimę, następnie wykonałem zabieg odparowania kw. mrówkowego (przez 10 dni płytki/krążki ceglane cur- varro nasączone kwasem)
Teraz pozostał mi wzorem ubiegłych lat "dobić varroa destr." i dotychczas odymiałem jednokrotnie Apiwarolem przy temp. minimim 10 st. C. Jednak, tego roku jestem poza miejscem zamieszkania i dopiero wrócę w grudniu... Rozważam dwie możliwości postępoeania:
1/ zlecić młodszemu koledze, aby pomógł mi - zrobił to za mnie, czyli odymił pszczoły tabletką Apiwarolu, przy sprzyjającej pogodzie. Pasieka mam zlokalizowaną w woj. pomorskim, tak, że tu z pogodą sprzyjającą zabiegowi w grudniu jest taczej bardzo ciężko.
2/ po powrocie z wyjazdu w grudniu mógłbym wykonać sublimację kwasu szczawiowego.... no ale, to byłby po wrześniowym odparowaniu kwasu mrówkowego drugi zabieg kwasami na tym samym pokolenie, po upływie 3 miesięcy
Co radzicie??
Ps. W tym roku nabyłem sublimator i stąd pokusa, żeby go wypróbować...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół