Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece
Pracownia pszczelarska - wymagania Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 14521Zaloguj się aby obserwować temat
blondynekkrk
2014-02-24 10:25:15
Jakie wymagania powinna spełniać pracownia pszczelarska aby była zgodna z obowiązującym prawem?
factis
2014-02-25 09:36:28
Najlepiej chyba byłoby gdybyś udał się do powiatowego lekarza weterynarii i mu zadał to pytanie. Tutaj chyba najważniejszą kwestią będą kwestie sanepidowskie.
mlody_pszczelarz
2014-02-26 09:13:05
musisz utrzymywac jak to okreslaja "higiene kuchenna" - czyli dostep do cieplej zimnej wody, powierzchnie zmywalne, czysto itd
mati
2014-02-26 11:32:36
ja mamm plytkami wylozona podloge i sciany wienc nie doczepia sie do mnie ze brudno wode terz mam i durze okno wienc wentylacja terz jest
marcin
2014-02-27 11:56:58
Myślę, że jeżeli to ma być oddzielny budynek, to przy jego budowie musisz się zastanowić, m.in. jak duży on ma być. Bo w zależności od tego, możesz być zobowiązany do złożenia wniosku o warunki zabudowy.
michal1972
2014-02-28 11:55:11
Dokładnie jest tak jak mlody_pszczelaz napisał. Ma być czysto. Powinien być także dostęp do światła dziennego. Ogólnie dużych wymagań nie ma ale jeżeli planujesz prowadzić sprzedaż miodu i innych produktów pszczelich i tak się złoży, że klient będzie chciał oglądnąć pracownie, to lepiej zadbać żeby dobrze się prezentowała. Wygląd i utrzymanie czystości świadczy tylko o Tobie.
banan
2014-03-04 10:41:36
na podstawie artykułu z miesiecznika pasieka trzeba powiedziec, ze pracownia musi byc zabezpieczona przed dostępem pszczol i gryzoni. wysokosc pomieszczenia powinna miescic sie w granicach 2,5 do 3,2 metrow i podloga pracowni pszczelarskiej musi znajdowac sie powyzej poziomu gruntu, co by zabezpieczyc ja przed wlewaniem sie wody w czasie deszczu. co do samej wielkosci pomieszczenia wymagane jest okreslenie ile osob ma w niej pracowac, bo na jedna osobe zatrudniona powinno byc wiecej niz 2 m2 powierzchni podlogi. warto powiedziec, ze do przestrzeni tej nie zalicza sie powierzchni zajmowanej przez sprzet pszczelarski. tak jak mati napisal, powinny byc duze okna bo wymagane jest oswietlenie swiatlem naturalnym. stosunek wielkosci okien do do powierzchni podlogi nie moze byc mniejszy niż 1:8. poza tym pracownia musi byc wyposazona w oswietlenie sztuczne. jeszcze co do samych okien, to musza posiadac siatki ochronne.
blondynekkrk
2014-03-06 11:43:52
ooo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Czyli każdy miał rację co wyżej napisał, a kolega banan to podsumował:)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1