Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu liczy straty po zimie 2017/2018 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1120

Przejdź do artykułu Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu liczy straty po zimie 2017/2018

Zaloguj się aby obserwować temat

Kryspin

2020-07-26 11:43:29

Witam. Tak czytam te artykuły wielkich pszczelarzy i mam mieszane uczucia czy większość z nich zna się w ogóle o biologi,życiu pszczół.I czy zbierają ze swoich pasiek miód ? Ja podaję ciasto na ramki lub powałki około 15 lutego.Ja się bardzo staram aby moje rodziny zaczęły czerwić już w lutym. Czyli w zimie, moja pasieka przynosi miód towarowy. Pierwszy miód wiruje w pierwszych dniach maja, a nawet wcześniej. w tym roku 2020 4 maja.U mnie po lipie nie ma żadnych pożytków. 6 lipca wszystkie rodziny i odkłady dostają syrop.W przeciwnym wypadku miałbym osłabione rodziny do zimowli. Upadków rodzin nie notuję prawie wcale w swej praktyce.Odpowiednio zwalczona waroza i nosema,daje dużą gwarancję na przeżycie rodzin bez spadków.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie