Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Czas w pasiece Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2094

Zaloguj się aby obserwować temat

Jaroz

2020-05-12 21:24:19

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć ile czasu trzeba poświęcić na pracę w pasiece dla początkującego pszczelarza? Proszę o wasze opinie w temacie. Dobrze było by uwzględnienie czasu na jeden ul przy 5, 15, 30 pniach.

Kryspin

2020-06-03 08:13:56

Witam. Ja mam pasiekę 30 pni,ule wielkopolskie stojaki. Pasieka jest przy domu i część w oddaleniu muszę dojeżdżać. Właściwie zaglądam do pasieki codziennie teraz w sezonie.Jak się ma pasiekę 30 - 50 rodzin to najlepiej zająć się nią zawodowo.Jako główne zajęcie.A po opanowaniu wiedzy stopniowo zwiększać wielkość pasieki.Amatorsko to można trzymać każdą ilość uli, ale o profitach z tego to można zapomnieć.Do każdego ula trzeba regularnie co tydzień zaglądać i poświęcić trochę czasu. Inaczej będziemy roje zbierać na drzewach,a w ulach zamiast miodu będzie czerw.Mam 80 lat i ponad półwieku praktyki.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie