Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Namolna pszczoła Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1878

Zaloguj się aby obserwować temat

Wichrowiak

2020-05-10 18:37:58

Witam.. jestem użytkownikiem działki ogrodniczej, siłą rzeczy widok pszczół na działce jest dla mnie czyś miłym.. jednak dzisiaj stało się coś niezwykłego - pszczoła towarzyszyła mi przez ponad godzinę w trakcie montowania skrzynki z paneli boazeryjnych, pomalowanych na jasny orzech.. być może to ten jasny kolor drewna sprawił, że pszczoła widziała w nim kolor kwiatów ? przez cały ten czas z uporem maniaka usiłowała wcisnąć się w każde wgłębienie w poszyciu skrzyni, szczególnie w otworki wywiercone pod wkręty montażowe.. odstraszanie jej na nic się zdało - ignorowała mnie całkowicie, niemal przez cały czas przelatując przez szkielet skrzyni na wszelkie możliwe sposoby.. czy takie zachowanie pszczoły z punktu widzenia pszczelarzy jest racjonanie wytłumaczalne ?

Załączniki:

Namolna pszczołaNamolna pszczoła

Wichrowiak

2020-05-10 18:47:20

Mam też przypuszczenie, że to może być murarka ogrodowa.. ??

Kryspin

2020-05-14 20:05:25

Witam. Trafnie sadzisz ze to murarka. Szuka odpowiedniego otworku na założenie rodziny.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem