Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
Alergia na jad u dziecka Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1507Zaloguj się aby obserwować temat
MamaFilipa
2020-05-02 14:55:29
Witam serdecznie wszystkich wprawionych w tematach pszczelich! Mam 11-letniego syna, ktory od dwoch lat nalezy do klubu pszczelarskiego, w ramach ktorego opiekuje sie jednym ulem. Niestety po kazdym uzadleniu, kilka godzin pozniej dostaje wysokiej goraczki i doslownie scina go z nog na nastepne min. 24 godziny. Oczywiscie dochodzi do tego spora opuchlizna, puchna tez i bola wezly chlonne. Opiekun klubu twierdzi, ze po ok. 80 uzadleniach powinno przejsc. Niestety ja mam wrazenie, ze po kazdym uzadleniu reakcja jest coraz gorsza. Obawiam sie, ze nastepnym razem moze dojsc np. do wstrzasu anafilaktycznego. :-( Szczerze mowiac chcialam wypisac syna z tego klubu, ale on nie chce zrezygnowac. Filip kocha swoje pszczoly i nie wyobraza sobie bez nich zycia. Czy ktos z Forumowiczow ma jakies doswiadczenia w tym temacie? Czy rzeczywiscie z czasem reakcje na uzadlenie beda mniej uciazliwe? A moze ktos z Was ma wrecz przeciwne doswiadczenia? Byc moze ktos cos doardzi? Szukam teraz jakiegos dobrego alergologa, ktory moglby nas poprowadzic w tym temacie. Najlatwiej byloby pewnie znalezc synowi inne hobby. Z drugiej strony widze jego ogromna pasje i cieszy mnie, ze tak pozytecznie spedza wolny czas. Mysle, ze wielu doroslych po uzadleniu nie chcialoby wiecej zblizyc sie do ula. On, mimo przykrych doswiadczen, chce tam wracac. Uciesze sie z Waszych komentarzy. Pozdrawiam!
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1