Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Alergia na jad u dziecka Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1507

Zaloguj się aby obserwować temat

MamaFilipa

2020-05-02 14:55:29

Witam serdecznie wszystkich wprawionych w tematach pszczelich! Mam 11-letniego syna, ktory od dwoch lat nalezy do klubu pszczelarskiego, w ramach ktorego opiekuje sie jednym ulem. Niestety po kazdym uzadleniu, kilka godzin pozniej dostaje wysokiej goraczki i doslownie scina go z nog na nastepne min. 24 godziny. Oczywiscie dochodzi do tego spora opuchlizna, puchna tez i bola wezly chlonne. Opiekun klubu twierdzi, ze po ok. 80 uzadleniach powinno przejsc. Niestety ja mam wrazenie, ze po kazdym uzadleniu reakcja jest coraz gorsza. Obawiam sie, ze nastepnym razem moze dojsc np. do wstrzasu anafilaktycznego. :-( Szczerze mowiac chcialam wypisac syna z tego klubu, ale on nie chce zrezygnowac. Filip kocha swoje pszczoly i nie wyobraza sobie bez nich zycia. Czy ktos z Forumowiczow ma jakies doswiadczenia w tym temacie? Czy rzeczywiscie z czasem reakcje na uzadlenie beda mniej uciazliwe? A moze ktos z Was ma wrecz przeciwne doswiadczenia? Byc moze ktos cos doardzi? Szukam teraz jakiegos dobrego alergologa, ktory moglby nas poprowadzic w tym temacie. Najlatwiej byloby pewnie znalezc synowi inne hobby. Z drugiej strony widze jego ogromna pasje i cieszy mnie, ze tak pozytecznie spedza wolny czas. Mysle, ze wielu doroslych po uzadleniu nie chcialoby wiecej zblizyc sie do ula. On, mimo przykrych doswiadczen, chce tam wracac. Uciesze sie z Waszych komentarzy. Pozdrawiam!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - występowanie pszczół i cechy przystosowawcze

Matka pszczela a pszczoła robotnica - role pełnione w rodzinie

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią