Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Otwarcie pasieki - początki Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2908

Zaloguj się aby obserwować temat

benediktoa

2020-04-10 15:59:09

Witam.
Po krótce historia o mnie i o pszczołach.
Pszczołami zaraził mnie dziadek i do jego śmierci pomagałem mu przy prowadzaniu niewielkiej pasieki. Potem przerwa i po 20 latach ukończyłem szkołę pszczelarska.. :).
Udało mi się zgromadzić trochę srodków i od tego roku po mału chcę ruszyć z własną pasieką.
I mam kilka pytań do fachowców:
1. Mam działkę na wsi 29 arów po dziadku. Jest to działka rolna 3 klasy. Chciałbym tam zbudować mały 80m2 domek plus pracownia około 80m2 oraz 60m2 warsztat stolarski.
W gminie dowiedziałem się że mogę spróbować to przekształcić pod siedlisko. Czy ktoś z Was robił już coś takiego?
2. Czy ktoś ma doświadczenie z pozyskiwaniem miodu z kwiatów drzew tlenowca?
3. Czy ma ktoś jakiś gotowy plan budowy mobilnego podestu do uli?
4. Jakie wybrać ule. Wacham się pomiędzy wielkopolskim a dante?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

sowka

2021-02-06 20:24:19

Zapraszam do przeczytania mojego artykułu na temat zakładnia pasieki: https://buckfast.info/jak_zalozyc_pasieke.html

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem