Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Identyfikacja owada Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1666

Zaloguj się aby obserwować temat

PrzemekZamosc

2019-03-25 19:03:14

Cześć, w trakcie wiosennych porządków w działkowym domku w rodziców znalazłem gniazda widoczne w załączonych zdjęciach. Nie miałem ich możliwości odłożyć z powrotem, aktualnie wsadziłem je do pudełka wyłożonego papierem, które wsadziłem do mini szklarni na balkonie. Podejrzewam że są to jakieś pszczoły samotnice, bo widzę że w części gniazda były bryły pyłku. Pytanie: czy potraficie rozpoznać czy to na pewno są pszczoły? czy żyją? jeżeli tak to co mogę zrobić żeby im ułatwić start?
pozdrawiam

Załączniki:

Identyfikacja owadaIdentyfikacja owadaIdentyfikacja owada

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Apiterapia na problemy ludzi i zwierząt

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich