Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ginące pszczoły Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2225

Zaloguj się aby obserwować temat

Magda312

2019-03-24 18:33:49

Witam mam takie pytanie: Co mogło stać się z pszczołami? zginęły jesienią, w ulu nie ma padłych owadów. Mój tata od dziecka zajmuje się pszczołami. Posiada tylko kilka uli tzn rodzin pszczelich na własne potrzeby. Czasami po zimie jeden rój lub dwa nie przezimowały. W tym roku nie ma ani jedenej pszczelej rodziny. Ja chciałabym kupić kilka rodzin pszczelich,ale tata upiera się, że ule muszą wyschnąć itd. kiedy najlpiej zjaąć się odbudową naszej małej pasieki?

oro54

2019-03-25 13:28:14

Na 90% główną przyczyną było silne porażenie rodziny warrozą.

Maras62

2019-04-07 11:11:33

Jak wyżej. Nieskuteczne , lu w ogóle zaniedbane , późne leczenie warozzy.I

tulipan

2019-04-14 18:30:34

czy pszczoly byly leczone apiwarolem z tego co wiem apiwarol jest nieskuteczny szkoda tylko pszczol ule mozna wypalic palnikiem pozniej mozna obsadzac rodziny w tych ulach pozdrawiam

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie