Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Samodzielna budowa ula czy zakup? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4845

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-02-18 11:15:30

Jakie widzicie za i przeciw samodzielnemu wykonaniu ula? Na pewno jest taniej (chyba, że się dużo błędów popełnia). Dużo czasu zajmie zbudowanie prototypu. Co więcej?

banan

2014-02-20 12:06:43

jak masz dużo czasu i sprzęt do tego co nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się w to pobawić. ja wole kupić od producenta. wiem, że każdy wygląda tak samo i że się zaraz nie rozsypie

Lukasz_Baniak

2014-02-22 09:25:35

Nikt bogatemu nie zabroni. Prawo nie mówi, że możesz robić ule, czy też nie. Możesz sobie nawet swój ul wymyślić i go wdrożyć! Jak umiesz, to rób. Może odkryjesz jakiś typ, z którego później będą wszyscy korzystali?

pszczelarka78

2014-02-22 10:54:45

A mi mąż robi ule, trochę kupię i jestem zadowolona i nie wychodzi to trragicznie

michal1972

2014-02-23 17:43:17

Z pewnością zajmie Ci to sporo czasu. Musisz mieć narzędzia, a zatem już troszkę pieniędzy wydasz. Jeżeli jeszcze nie zacząłeś przygody z pszczelarstwem, to ja bym proponował najpierw zakupić kilka uli, a dopiero później zacząć myśleć o budowie własnych. Będziesz też wiedział czego dokładnie potrzebujesz i mógł poprawić to, co Ci w nich przeszkadza.

blondynekkrk

2014-02-24 10:14:58

No niestety z tego co widzę, to faktycznie zajmie mi to dużo czasu (zbudowanie pierwszego ula) oraz będę musiał zakupić sprzęt. Chyba michal masz rację! Najpierw zakupię kilka rodzajów od producenta lub od innego pszczelarza, a później wybiorę ten, który jest według mnie najlepszy i ewentualnie sam sobie go zrobię:)

factis

2014-02-25 09:41:28

Mogę tylko pozazdrościć Ci fachu w rękach. Ja niestety nie mam takich zdolności manualnych, a z pewnością zaoszczędziłbym sporo pieniążków budując własne ule. Jednakże to co napisał michal1972 jest najrozsądniejsze. Na stronach portalu pszczelarskiego reklamuje się kilka firm ze sprzętem pszczelarskim. Możesz sobie u nich coś zakupić, bo wygląda to bardzo przyzwoicie. A żeby dać ci do myślenia, to powiem, że możesz jak masz fach w ręku to możesz zacząć budować ule na sprzedaż, czyli zacząć zarabiać nie tyle na pszczołach co na produkcji.

mlody_pszczelarz

2014-02-26 09:11:31

Teraz ule są na refundacje, więc się nie kalkuluje ich budować samemu. No chyba, że ktoś lubi się bawić

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

VII Świętokrzyskie Święto Pszczoły

Weekend z miodem

Projekt pszczoła i australijski producent win