Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
Problem z pszczołami - może da się je uratować? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4090Zaloguj się aby obserwować temat
Bea
2018-09-13 13:31:10
Dzień dobry,
Kupiliśmy działkę budowlaną i okazało się, że ma ona już mieszkańców - pod ziemią jest chyba ul, bo wchodzą tam i wylatują pszczoły. Są śliczne (takie grube puchate, chyba jakaś szlachetna odmiana), bardzo łagodne, lata ich po tym kawałku ogrodu maks kilkanaście naraz i chętnie zostawilibyśmy je w spokoju, gdyby nie to, że ich kopczyki znajdują się dokładnie tam, gdzie staną fundamenty naszego domu.
Boję się, że naruszenie im gniazda przy kopaniu fundamentów może je rozzłościć i staną się niebezpieczne, a także że założą sobie ul w ścianie domu (kanadyjski, więc drewniany i ściany właściwie puste, tylko z wełną mineralną), a potem nas eksmitują.
Czy jest jakiś sposób, żeby te pszczółki uratować? Jeśli nie, to co mogę z nimi zrobić? Domu nie przesunę, bo linia zabudowy.
Prukfa
Bea
2018-09-14 08:42:47
Puchate bardziej w sensie lekkiej nadwagi, niż otyłości :-) Pomaga nam już przesympatyczny pszczelarz z okolicy. Mam zrobić zdjęcia i mu wysłać. Mam cichą nadzieję, ze to samotnica, bo faktycznie wyglądały podobnie do tej na zdjęciu - futerko było pomarańczowe na grzbiecie.
Załączniki:
banan
2018-09-20 16:36:05
tak, na pierwszym zdjecie to trzmiel, a na drugim to jedna z pszczol samotnic. w takich sytuacjach najlepiej poprosic o pomoc pszczelarza, ktory szybko zidentyfikuje owada i podpowie, co mozna z nim zrobic. w imieniu swoim i pszczol dziekuje za zdroworozsadkowe podejscie do sprawy. takich osob jest naprawde malo.
Bea
2018-09-21 19:25:51
Właśnie tak zrobiłam i dzięki pszczelarzowi wiem teraz, że to jednak trzmiele, tylko takie małe i pomarańczowawe, podobno rude lub drzewne :) Na razie czekamy, aż matka wyfrunie i kolonia zniknie. Dziękuję wszystkim za pomoc!
blondynekkrk
2018-12-21 16:38:03
@Bea, i jak się zakończyła Twoja historia z trzmielami? :)
Bea
2018-12-21 16:43:42
Zniknęły same, jak zrobiło się zimno :-)
Jeśli o mnie chodzi, mogą wrócić, byleby nie gniazdowały dokładnie w tym miejscu (cwane były, nas nie ruszały, a geodetę pogoniły) :)
Lukasz_Baniak
2018-12-21 17:28:56
Bea - pewnie czuły pismo nosem, że geodeta nie jest im za pan brat :-)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026