Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
Problem z pszczołami - może da się je uratować? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4020Zaloguj się aby obserwować temat
Bea
2018-09-13 13:31:10
Dzień dobry,
Kupiliśmy działkę budowlaną i okazało się, że ma ona już mieszkańców - pod ziemią jest chyba ul, bo wchodzą tam i wylatują pszczoły. Są śliczne (takie grube puchate, chyba jakaś szlachetna odmiana), bardzo łagodne, lata ich po tym kawałku ogrodu maks kilkanaście naraz i chętnie zostawilibyśmy je w spokoju, gdyby nie to, że ich kopczyki znajdują się dokładnie tam, gdzie staną fundamenty naszego domu.
Boję się, że naruszenie im gniazda przy kopaniu fundamentów może je rozzłościć i staną się niebezpieczne, a także że założą sobie ul w ścianie domu (kanadyjski, więc drewniany i ściany właściwie puste, tylko z wełną mineralną), a potem nas eksmitują.
Czy jest jakiś sposób, żeby te pszczółki uratować? Jeśli nie, to co mogę z nimi zrobić? Domu nie przesunę, bo linia zabudowy.
Prukfa
Bea
2018-09-14 08:42:47
Puchate bardziej w sensie lekkiej nadwagi, niż otyłości :-) Pomaga nam już przesympatyczny pszczelarz z okolicy. Mam zrobić zdjęcia i mu wysłać. Mam cichą nadzieję, ze to samotnica, bo faktycznie wyglądały podobnie do tej na zdjęciu - futerko było pomarańczowe na grzbiecie.
Załączniki:
banan
2018-09-20 16:36:05
tak, na pierwszym zdjecie to trzmiel, a na drugim to jedna z pszczol samotnic. w takich sytuacjach najlepiej poprosic o pomoc pszczelarza, ktory szybko zidentyfikuje owada i podpowie, co mozna z nim zrobic. w imieniu swoim i pszczol dziekuje za zdroworozsadkowe podejscie do sprawy. takich osob jest naprawde malo.
Bea
2018-09-21 19:25:51
Właśnie tak zrobiłam i dzięki pszczelarzowi wiem teraz, że to jednak trzmiele, tylko takie małe i pomarańczowawe, podobno rude lub drzewne :) Na razie czekamy, aż matka wyfrunie i kolonia zniknie. Dziękuję wszystkim za pomoc!
blondynekkrk
2018-12-21 16:38:03
@Bea, i jak się zakończyła Twoja historia z trzmielami? :)
Bea
2018-12-21 16:43:42
Zniknęły same, jak zrobiło się zimno :-)
Jeśli o mnie chodzi, mogą wrócić, byleby nie gniazdowały dokładnie w tym miejscu (cwane były, nas nie ruszały, a geodetę pogoniły) :)
Lukasz_Baniak
2018-12-21 17:28:56
Bea - pewnie czuły pismo nosem, że geodeta nie jest im za pan brat :-)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1