Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Problem z pszczołami - może da się je uratować? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4020

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Bea

2018-09-13 13:31:10

Dzień dobry,

Kupiliśmy działkę budowlaną i okazało się, że ma ona już mieszkańców - pod ziemią jest chyba ul, bo wchodzą tam i wylatują pszczoły. Są śliczne (takie grube puchate, chyba jakaś szlachetna odmiana), bardzo łagodne, lata ich po tym kawałku ogrodu maks kilkanaście naraz i chętnie zostawilibyśmy je w spokoju, gdyby nie to, że ich kopczyki znajdują się dokładnie tam, gdzie staną fundamenty naszego domu.

Boję się, że naruszenie im gniazda przy kopaniu fundamentów może je rozzłościć i staną się niebezpieczne, a także że założą sobie ul w ścianie domu (kanadyjski, więc drewniany i ściany właściwie puste, tylko z wełną mineralną), a potem nas eksmitują.

Czy jest jakiś sposób, żeby te pszczółki uratować? Jeśli nie, to co mogę z nimi zrobić? Domu nie przesunę, bo linia zabudowy.

Prukfa

2018-09-13 20:53:32

W ziemi, grube i puchate - to mogą być trzmiele. Np. trzmiel ziemny.

Załączniki:

Problem z pszczołami - może da się je uratować?

Bea

2018-09-14 08:42:47

Puchate bardziej w sensie lekkiej nadwagi, niż otyłości :-) Pomaga nam już przesympatyczny pszczelarz z okolicy. Mam zrobić zdjęcia i mu wysłać. Mam cichą nadzieję, ze to samotnica, bo faktycznie wyglądały podobnie do tej na zdjęciu - futerko było pomarańczowe na grzbiecie.

Załączniki:

Problem z pszczołami - może da się je uratować?

banan

2018-09-20 16:36:05

tak, na pierwszym zdjecie to trzmiel, a na drugim to jedna z pszczol samotnic. w takich sytuacjach najlepiej poprosic o pomoc pszczelarza, ktory szybko zidentyfikuje owada i podpowie, co mozna z nim zrobic. w imieniu swoim i pszczol dziekuje za zdroworozsadkowe podejscie do sprawy. takich osob jest naprawde malo.

Bea

2018-09-21 19:25:51

Właśnie tak zrobiłam i dzięki pszczelarzowi wiem teraz, że to jednak trzmiele, tylko takie małe i pomarańczowawe, podobno rude lub drzewne :) Na razie czekamy, aż matka wyfrunie i kolonia zniknie. Dziękuję wszystkim za pomoc!

blondynekkrk

2018-12-21 16:38:03

@Bea, i jak się zakończyła Twoja historia z trzmielami? :)

Bea

2018-12-21 16:43:42

Zniknęły same, jak zrobiło się zimno :-)

Jeśli o mnie chodzi, mogą wrócić, byleby nie gniazdowały dokładnie w tym miejscu (cwane były, nas nie ruszały, a geodetę pogoniły) :)

Lukasz_Baniak

2018-12-21 17:28:56

Bea - pewnie czuły pismo nosem, że geodeta nie jest im za pan brat :-)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele