Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1852

Zaloguj się aby obserwować temat

urbanzen

2018-07-18 15:03:50

Od kilku lat czytam o pszczołach i miałam w planach w przyszłym roku zapisać się do lokalnego koła pszczelarskiego i załapać na pomaganie jakiemuś pszczelarzowi, aby nauczyć się pracować z pszczołami... ale pszczoły mnie ubiegły i same do mnie przyleciały. Dokładniej mówiąc, zainstalowały się pod dachem (foto).

Czy i w jaki sposób można wywabić pszczoły, które za nowe gniazdo obrały sobie budynek mieszkalny? Na zdjęciu zaznaczony wlotek, za ścianą słychać brzęczenie (bardzo przyjemne), ulem są najprawdopodobniej korytarze w ociepleniu, które wydrążyły myszy (przynajmniej wiem już, którędy wchodziły :/). Są tam od kilku dni, maksymalnie tygodnia; podejrzewam, że z powodu ulew musiały znaleźć sobie szybko prowizoryczny dom. Jak je wyciągnąć bez trucia, rozbierania ocieplenia, dachu, etc?

Najchętniej bym je przygarnęła do ula i rozpoczęła przygodę z pszczelarstwem rok wcześniej. Czytałam o sytuacjach ściągania roju z gałęzi, czy zbierania z chodnika, ale ta sytuacja wydaje mi się... trudniejsza ;)

Załączniki:

Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego

mati

2018-07-18 16:04:41

to znak moim zdaniem teraz najlepiej odymic i postempowac tak jakbys sciongac je miala z drzewa czy innego miejsca ale musisz miec rojolapke albo ul i schwytac matke reszta pszczol za niom poleci

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę