Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1819Zaloguj się aby obserwować temat
urbanzen
2018-07-18 15:03:50
Od kilku lat czytam o pszczołach i miałam w planach w przyszłym roku zapisać się do lokalnego koła pszczelarskiego i załapać na pomaganie jakiemuś pszczelarzowi, aby nauczyć się pracować z pszczołami... ale pszczoły mnie ubiegły i same do mnie przyleciały. Dokładniej mówiąc, zainstalowały się pod dachem (foto).
Czy i w jaki sposób można wywabić pszczoły, które za nowe gniazdo obrały sobie budynek mieszkalny? Na zdjęciu zaznaczony wlotek, za ścianą słychać brzęczenie (bardzo przyjemne), ulem są najprawdopodobniej korytarze w ociepleniu, które wydrążyły myszy (przynajmniej wiem już, którędy wchodziły :/). Są tam od kilku dni, maksymalnie tygodnia; podejrzewam, że z powodu ulew musiały znaleźć sobie szybko prowizoryczny dom. Jak je wyciągnąć bez trucia, rozbierania ocieplenia, dachu, etc?
Najchętniej bym je przygarnęła do ula i rozpoczęła przygodę z pszczelarstwem rok wcześniej. Czytałam o sytuacjach ściągania roju z gałęzi, czy zbierania z chodnika, ale ta sytuacja wydaje mi się... trudniejsza ;)
Załączniki:
mati
2018-07-18 16:04:41
to znak moim zdaniem teraz najlepiej odymic i postempowac tak jakbys sciongac je miala z drzewa czy innego miejsca ale musisz miec rojolapke albo ul i schwytac matke reszta pszczol za niom poleci
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026