Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1793Zaloguj się aby obserwować temat
urbanzen
2018-07-18 15:03:50
Od kilku lat czytam o pszczołach i miałam w planach w przyszłym roku zapisać się do lokalnego koła pszczelarskiego i załapać na pomaganie jakiemuś pszczelarzowi, aby nauczyć się pracować z pszczołami... ale pszczoły mnie ubiegły i same do mnie przyleciały. Dokładniej mówiąc, zainstalowały się pod dachem (foto).
Czy i w jaki sposób można wywabić pszczoły, które za nowe gniazdo obrały sobie budynek mieszkalny? Na zdjęciu zaznaczony wlotek, za ścianą słychać brzęczenie (bardzo przyjemne), ulem są najprawdopodobniej korytarze w ociepleniu, które wydrążyły myszy (przynajmniej wiem już, którędy wchodziły :/). Są tam od kilku dni, maksymalnie tygodnia; podejrzewam, że z powodu ulew musiały znaleźć sobie szybko prowizoryczny dom. Jak je wyciągnąć bez trucia, rozbierania ocieplenia, dachu, etc?
Najchętniej bym je przygarnęła do ula i rozpoczęła przygodę z pszczelarstwem rok wcześniej. Czytałam o sytuacjach ściągania roju z gałęzi, czy zbierania z chodnika, ale ta sytuacja wydaje mi się... trudniejsza ;)
Załączniki:
mati
2018-07-18 16:04:41
to znak moim zdaniem teraz najlepiej odymic i postempowac tak jakbys sciongac je miala z drzewa czy innego miejsca ale musisz miec rojolapke albo ul i schwytac matke reszta pszczol za niom poleci
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1