Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

WYTRUCIE PSZCZÓŁ 2018 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1857

Zaloguj się aby obserwować temat

tofik

2018-07-05 21:54:03

Witam proszę o poradę bylem na pasiece a tam pod wylotami bardzo dużo leży martwej pszczoły rolnik wytruł mi całą pasiekę czyli 10 rodzin niewiele pszczoły lotnej zostało. pszczoły obsiadły 20 ramek ramek warszawskich zwykłych teraz są na 10 czerwiu 5 ramek w różnym wieku proszę o poradę jak po tym doprowadzić rodzi do siły przed zimowlą? przepraszam za ewentualne błędy

blondynekkrk

2018-07-08 07:22:08

Poza zgłoszeniem tego faktu na policję (w celu znalezienia winnego) to jako rozwiązanie proponowałbym łączyć rodziny lub kupić 2-3 rodziny i połączyć z pszczołami, które Ci pozostały. Osobiście innej rady nie widzę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wilgoć w ulu – co robić?

Wiek pszczelarzy w Polsce

Hodowla a chów pszczół

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom