Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Materiał na ule Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3415

Zaloguj się aby obserwować temat

Kacper88

2018-07-03 20:13:30

Witam wszystkich, pracuje w pasiece i chciałbym założyć swoją. Moje pytanie brzmi z jakiego materiału wybrać ule (może jakaś konkretna firma?). Typ ula dadant dennica wysoka higieniczna. Jak z ociepleniem górnym stosować dużo, mało? Pracuje na ulach drewnianych i góra jest dość mocno ocieplona (mi się wydaje za mocno). Dzięki z góry za jakąkolwiek odpowiedź.

blondynekkrk

2018-07-08 07:25:08

Hej! Każdy ma swoje jakieś upodobania. Część osób woli ule ze styroduru (bo są lżejsze) ale przez to i mniej trwalsze, część decyduje się na ule drewniane (bo są trwalsze), ale i cięższe. Co do producenta, to powiem Ci że trudno wskazać najlepszego. Moim zdaniem warto zaopatrywać się u mniejszych producentów bo bardziej szanują klienta. Im większa firma, a Ty masz składać małe zamówienie, tym bardziej mają Cię głęboko w poważaniu :)

Kryspin

2020-04-13 18:18:02

Witam! Odpowiadam dla blondynekkrk. Myślę że najlepiej kupić trwałe ule drewniane. Mam ule kupione od pana Mariana z Dywit. solidne wykonanie ,cena też przystępna.Są to ule wlk. 10 ramkowe. Mam takie ule,i moi koledzy, zakupione u pana Mariana. Jesteśmy zadowoleni.Mogę spokojnie polecać.

Dunes

2025-09-29 13:32:02

Cześć! Ule drewniane są sprawdzone, ale coraz więcej osób chwali ule styropianowe (np. firmy Lyson), które dobrze izolują i są lekkie. Co do ocieplenia – zbyt grube może zatrzymywać wilgoć, a pszczoły lepiej znoszą lekkie wychłodzenie niż zawilgocenie. Umiarkowane ocieplenie górne (np. mata lniana, cienka poduszka) zwykle wystarcza. Powodzenia w zakładaniu własnej pasieki!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Miodowa owsianka

Marchewkowe naleśniki z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.