Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Wszystkie rodziny przepadły co robić z pokarmem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2614

Zaloguj się aby obserwować temat

panol

2018-06-09 17:57:24

Witam,
Mam dosyć ciekawo-dramatyczną sytuację z moimi 15 ulikami. Pszczelarz który się nimi opiekował niestety nagle zachorował na raka a jednocześnie wszystkie rodziny przepadły. Przepadły to znaczy najprawdopodobniej na skutek początkowo łagodnej zimy się przebudziły, i nawet zaczęły czerwić. A potem je przymroziło, na tyle ja laik mogę powiedzieć bo zajrzałem do tych uli, i rozmawiałem z okolicznymi pszczelarzami...i niestety wielu miało podobny problem.
Teraz, początek czerwca, znalazłem chwilkę żeby te ule przejrzeć, i trochę oczyścić. Problem zasadzniczy że uliki mają sporo pokarmu miód oraz syrop cukrowy z pączkami sosny i piołunem. Rodzin nie ma, choc wlasnie po otwarciu wlotków w ciągu paru dni rój zaleciał. Do tego mam 25ha facelii u siebie. Więc nie bardzo wiem co z tymi ulami robić. Po przeczyszczeniu ulików i wyrzuceniu czerwiu i martwych pszczółek otworzylem wlotki i myslalem zeby czekac na roje - niestety dopiero teraz bo naprawde nie mialem na to czasu. Ale co z tym pokarmem - "gorzkim miodem". Zeby to sie nie pomieszalo. A moze wywieźć to wszystko 2.5km i postawic posrodku mojej facelii.

Lukasz_Baniak

2018-06-09 20:01:37

Witaj, sytuacja dosyć kiepska - nie powiem. Nie miałem takiej sytuacji nigdy więc proszę nie traktuj tego jako wyroczni. Szkoda pokarmu, ale ja bym się go pozbył. Mając na myśli pozbył, wyciągnął ramki z miodem i przeniósł je do innego/innych pustych uli. Niech "nowe pszczoły" same zdecydują, czy chcą z niego skorzystać.

Bikej0909

2018-06-15 08:11:57

jak chcesz to zadzwon 667125064 to moge Ci jakos doradzic

blondynekkrk

2018-06-21 16:51:39

Bikej0909, a czemu nie przez forum, żeby i inni mogli skorzystać z Twoich rad? :)

Bikej0909

2018-06-22 06:22:09

duzo pisania a malo czasu

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.