Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

MATKA NIE CZERWI NA DZIEWICZEJ WĘZIE Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1931

Zaloguj się aby obserwować temat

tofik

2018-06-08 21:35:34

Witam posiadam ul warszawski poszerzany z młodą matką tegoroczną Lini Nieska wymieniona została w maju unasieniła się jest wszystko ok. W między czasie ramki czarne zacząłem przekładać za kratę ogrodową do miodni a w to miejsce zacząłem wkładać węzę pszczoły szybko odciągały węzę wszystko dobrze nawet wianuszki miodu są u góry ramki, tylko jest mały problem że matka omija te dziewicze plastry i nie chcę czerwić na nich zostały mi w rodni 3 ramki pszeczerwione kilka razy i tam matka czerwi a na tych ramkach nie chce. Wiec moje pytanie brzmi jak zrobić żeby matka zaczeła czerwić na tych właśnie dziwiczach plastrach? Dodam że pszczoły były leczone na zimę apiwarolem i podawałem paski biowar.

Nie korzystam zbyt dużo na forum wiec mogłem popełnić jakieś błędy w opisie z góry przepraszam.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR