Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Tematy nie związane z pszczelarstwem

Chmara pszczół. Odstraszać? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3123

Zaloguj się aby obserwować temat

Kujawianka

2018-04-10 23:05:25

Zaznaczam, że nie mam pasieki, więc nie mam pojęcia jak postępować w tej sytuacji. Mieszkam na wsi, mam gospodarstwo rolne. Kupujemy śrutę rzepakową, którą karmimy bydło. W zeszłym tygodniu w oborze zaczęło się pojawiać mnóstwo pszczół. Przylatują one do tej (workowanej) paszy. Jest ich tyle, że nie da się dotknąć worków, po prostu rój. W związku z tym pytam, czy ktoś wiem co mogę z tym zrobić? Czy pszczoły się odstrasza? Podejrzewam, że przylatują z uli, które są stosunkowo niedaleko mojego gospodarstwa.

blondynekkrk

2018-04-11 07:49:03

Hej!

Proponowałbym w pierwszej kolejności udać się do właściciela pasieki, żeby przestawił ule w inne miejsce.

Pszczoły możesz odstraszyć wykorzystując do tego podkurzacz i naturalne paliwo do niego. Dym z podkurzacza skutecznie odstraszy pszczoły.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II