Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Kolor lotniska w ulu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4500

Zaloguj się aby obserwować temat

PiotrP

2018-02-05 21:46:20

Witam. Jestem początkującym w tematyce pszczelarstwa. Rozmyślałem o pomalowaniu lotniska na biało. Chciałbym znać wasze zdanie odnośnie mojego toku rozumowania. Wiem że pszczołom jest to obojętne, ale z racji tego, że planuje ustawić ule w miejscu nasłonecznionym (rośliny dające cień są jeszcze małe, a daszki są białe). Lotnisko w tym kolorze nie nagrzewa się zbytnio, zaś większa część odbitych promieni mogła by wpaść do ula wywabiając wcześniej pszczoły do pracy (krótsze dni wiosną/jesienią).

Kryspin

2021-03-07 11:20:59

Witam.Myślę że kolor lotniska ma duże znaczenie ,ale tylko jego kolor służy przeciwko błądzeniu pszczół.Nagrzewanie,odbijanie i te inne rozterki są pozbawione jakiego kolwiek sensu.Jeśli ule stoją blisko siebie to kolor lądowiska,samego korpusu daje większą orientację pszczołom żeby trafiały do swego ula.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.