Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Wymiana matek Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 5096Zaloguj się aby obserwować temat
darko
2014-02-04 23:06:34
Planuję wymianę matek po raz pierwszy od założenia pasieki. Mam 20 rodzin. W planach mam zakup matek nieunasiennionych buckfast. Jaki sposób wymiany jest najlepszy? Ile matek powinienem wymienić? Czy buckfast to dobry wybór? Czekam na opinie.
emil
2014-02-05 12:50:54
Wymianę matek można przeprowadzić na wiele sposobów. Ważne jest jednak zadbanie o terminy związane z osieroceniem rodziny przed poddaniem matki - chodzi o to by pszczoły przy poddaniu matek nie miały możliwości pociągnięcia mateczników ratunkowych - bo jeśli będą miały, to powodzenie poddania będzie nikłe. Trzeba zachować więc odstęp min. 10 dni i wyciąć mateczniki przed poddaniem matki. Można także zrobić odkład. Pierwszy przykład to zrobić go z młodą matką, a po unasiennieniu połączyć po wcześniejszym osieroceniu rodziny. Uniknie się w ten sposób problemów i straty rodziny, jeśliby się okazało, że matka nie została należycie zapłodniona albo posiada jakąś wadę. Dopiero po sprawdzeniu czerwienia młodej matki w odkładzie można przygotować matkę do wymiany. Oczywiście odkłady do poddania również należy przygotować wcześniej. Jeśli matki wszystkie są kilkuletnie, to raczej wszystkie. Ja u siebie posiadam matki, które w połowie roku skończą dopiero rok albo dwa lata. Tylko matkę, która by kończyła trzy lata wymieniłem u siebie zawczasu, bo miałem młodą matkę w odkładzie, który nie był odpowiednio silny. Jeśli chodzi o Buckfast, to matki te mają swoje wady i zalety jak każde, ale jeśli nie posiadasz bardzo obfitych pożytków i nie prowadzisz intensywnej gospodarki, to raczej radzę poszukać innej pszczoły. Przy słabszych pożytkach pszczoły te nie sprawdzają się, gdyż tworzą silne i bardzo silne rodziny nie pozostawiając pszczelarzowi za wiele miodu do dyspozycji.
emil
2014-02-05 13:00:27
Polecam także do przeczytania:
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/286/co_ulatwia_przyjecie_matki_pszczelej.html
oraz
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/287/co_utrudnia_przyjecie_matki_pszczelej.html
eryk16
2014-02-05 21:02:45
Kawał dobrego tekstu. Nic dodać, nic ująć!
darko
2014-02-05 22:33:09
Pożytki wczesne są raczej umiarkowane, czasem występuje spadź. Zastanawiam się jeszcze nad krainką.
emil
2014-02-06 17:03:32
Poszukiwanie odpowiednich matek czasami trochę trwa. Ja w tej chwili mam dwie linie krainek. Na początku też próbowałem Buckfast'a, ale niestety nie spełniła moich oczekiwań na słabszych, a na wiosnę na umiarkowanym pożytku. Będę miał porównanie jak się sprawują. Myślę, że obie rasy się sprawdzą. Zobaczymy.
mlody_pszczelarz
2014-02-08 13:07:51
ja slyszalem, ze czesto trzeba nie wymieniac jesli chodzi o buckfasta, nawet co rok, wiec przzy slabych pozytkach wzrosną koszty
darko
2014-02-09 23:04:41
Mam jeszcze pytanie dotyczące matek: czy lepiej kupić matki unasiennione czy jednodniowe?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026