Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Wymiana matek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5096

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

darko

2014-02-04 23:06:34

Planuję wymianę matek po raz pierwszy od założenia pasieki. Mam 20 rodzin. W planach mam zakup matek nieunasiennionych buckfast. Jaki sposób wymiany jest najlepszy? Ile matek powinienem wymienić? Czy buckfast to dobry wybór? Czekam na opinie.

emil

2014-02-05 12:50:54

Wymianę matek można przeprowadzić na wiele sposobów. Ważne jest jednak zadbanie o terminy związane z osieroceniem rodziny przed poddaniem matki - chodzi o to by pszczoły przy poddaniu matek nie miały możliwości pociągnięcia mateczników ratunkowych - bo jeśli będą miały, to powodzenie poddania będzie nikłe. Trzeba zachować więc odstęp min. 10 dni i wyciąć mateczniki przed poddaniem matki. Można także zrobić odkład. Pierwszy przykład to zrobić go z młodą matką, a po unasiennieniu połączyć po wcześniejszym osieroceniu rodziny. Uniknie się w ten sposób problemów i straty rodziny, jeśliby się okazało, że matka nie została należycie zapłodniona albo posiada jakąś wadę. Dopiero po sprawdzeniu czerwienia młodej matki w odkładzie można przygotować matkę do wymiany. Oczywiście odkłady do poddania również należy przygotować wcześniej. Jeśli matki wszystkie są kilkuletnie, to raczej wszystkie. Ja u siebie posiadam matki, które w połowie roku skończą dopiero rok albo dwa lata. Tylko matkę, która by kończyła trzy lata wymieniłem u siebie zawczasu, bo miałem młodą matkę w odkładzie, który nie był odpowiednio silny. Jeśli chodzi o Buckfast, to matki te mają swoje wady i zalety jak każde, ale jeśli nie posiadasz bardzo obfitych pożytków i nie prowadzisz intensywnej gospodarki, to raczej radzę poszukać innej pszczoły. Przy słabszych pożytkach pszczoły te nie sprawdzają się, gdyż tworzą silne i bardzo silne rodziny nie pozostawiając pszczelarzowi za wiele miodu do dyspozycji.

emil

2014-02-05 13:00:27

Polecam także do przeczytania:
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/286/co_ulatwia_przyjecie_matki_pszczelej.html
oraz
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/287/co_utrudnia_przyjecie_matki_pszczelej.html

eryk16

2014-02-05 21:02:45

Kawał dobrego tekstu. Nic dodać, nic ująć!

darko

2014-02-05 22:33:09

Pożytki wczesne są raczej umiarkowane, czasem występuje spadź. Zastanawiam się jeszcze nad krainką.

emil

2014-02-06 17:03:32

Poszukiwanie odpowiednich matek czasami trochę trwa. Ja w tej chwili mam dwie linie krainek. Na początku też próbowałem Buckfast'a, ale niestety nie spełniła moich oczekiwań na słabszych, a na wiosnę na umiarkowanym pożytku. Będę miał porównanie jak się sprawują. Myślę, że obie rasy się sprawdzą. Zobaczymy.

mlody_pszczelarz

2014-02-08 13:07:51

ja slyszalem, ze czesto trzeba nie wymieniac jesli chodzi o buckfasta, nawet co rok, wiec przzy slabych pozytkach wzrosną koszty

darko

2014-02-09 23:04:41

Mam jeszcze pytanie dotyczące matek: czy lepiej kupić matki unasiennione czy jednodniowe?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele